Řídit stát jako firmu? Zazněla částka, kterou premiér Babiš utopil v uzavřené restauraci

Před volbami hlásil, že chce řídit stát jako firmu, lidé udělali z Andreje Babiše svými hlasy premiéra. Teď však jeden z jeho podniků, konkrétně luxusní restaurace Paloma ve Francii, ukončil kvůli finančním potížím provoz. Kolik peněz v něm předseda vlády utopil?

Jak už jsme vás informovali, francouzská restaurace Paloma patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) ukončila provoz. Luxusní podnik se mimo jiné potýkal s vážnými finančními problémy.

Podle zjištění serveru blesk.cz vykázala restaurace za šest let existence ztrátu přes 128 milionů korun. Zástupci podniku potvrdili, že předseda vlády, který ve volebních kampaních užíval heslo, že chce „řídit stát jako firmu“, utopil v neúspěšném projektu miliony eur, což by odpovídalo částce uveřejněné zmíněným serverem.

Pohroma je to dle webu nejen pro Babiše, ale i jeho manželku Moniku, která se na projektu osobně podílela. Choť českého premiéra navrhla interiéry luxusní restaurace. Finanční potíže ovšem nebyly jediným důvodem konce. Zavládla totiž také skepse ohledně kvality podniku, který počátkem roku přišel o jednu z michelinských hvězd.

Babiš otevřel luxusní restauraci v Mougins na Azurovém pobřeží poblíž Cannes v červnu 2013. První hvězdičku podnik obdržel v průvodci Michelin Guide v následujícím roce, o rok později dostal dvě z maximálně tří možných hvězdiček. Pak to ale začalo jít s restaurací z kopce a vše vyvrcholilo ukončením provozu.

Premiér však nemusí smutnit. V Česku je nadále v provozu obdoba francouzské restaurace, jde o stejnojmenný podnik v Průhonicích u Prahy.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Paloma (restaurace) Restaurace Francie Monika Babišová

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy