Ropný gigant Rosněfť bude dalších pět let řídit Igor Sečin, spojenec Putina

Šéfem největší ruské ropné společnosti Rosněfť byl na dalších pět let jmenován Igor Sečin, který je spojencem prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Devětapadesátiletý Sečin stojí v čele podniku od roku 2012 a jeho nynější pětiletý kontrakt vyprší tento měsíc.

Sečin prostřednictvím akvizic vytvořil ze státem kontrolované Rosněfti jednoho z klíčových hráčů v globálním odvětví těžby ropy. Ruský podnik se stal největší veřejně obchodovanou těžební firmou na světě. Vloni ho ale z tohoto postu díky svému vstupu na burzu sesadil saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco.

Rosněfť prodloužila Sečinův kontrakt v kritickém období. Koronavirová krize totiž vedla k prudkému poklesu cen ropy a Rusko se dohodlo s dalšími předními těžaři na snížení dodávek suroviny na trh. Ropa je přitom klíčovým ruským exportním artiklem.

Rosněfť se na celkové produkci ropy v Rusku podílí více než 40 procenty, loni firma těžila 4,7 milionu barelů denně. Letos však v důsledku dohody o snížení dodávek počítá Rosněfť s poklesem těžby asi o deset procent.

Společnost Rosněfť minulý týden oznámila, že se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty 156 miliard rublů (54 miliard Kč) po zisku 131 miliard rublů před rokem.

"(Tento rok) se může stát zlomovým pro globální sektor těžby ropy a plynu. Kvůli celosvětové pandemii nemoci covid-19 poptávka po ropě bezprecedentně klesla, což mělo za důsledek výrazný pokles cen energií," uvedl v rámci prezentace výsledků Sečin. Dodal ale, že podnik má dobré předpoklady, aby tyto potíže zvládnul.

Související

Ruská měna, rubl

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny, rozhodla se tak poprvé po pěti letech. Ruský rubl totiž po kolapsu cen ropy oslabil k dolaru na čtyřleté minimum. Banka dnes uvedla, že začne na devizových trzích preventivně prodávat cizí měny, aby omezila celkovou kolísavost.
Michail Borisovič Chodorkovskij

Zdrcující verdikt pro Rusko. Akcionářům Jukosu má zaplatit 50 miliard dolarů

Rusko musí akcionářům někdejší ruské ropné společnosti Jukos zaplatit odškodné více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Rozhodl o tom dnes odvolací soud v Haagu. Zrušil tak rozsudek soudu nižší instance, podle kterého Rusko tuto částku platit nemuselo. Agentura Reuters uvedla, že proti rozhodnutí se ještě lze odvolat k nejvyššímu soudu. Ruské ministerstvo spravedlnosti již oznámilo, že tak učiní.

Více souvisejících

Rosněfť Igor Sečin Vladimír Putin Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy