Rozvoz jídla je terno. Donáškové služby zvyšují restauracím zisky

Donáškové služby zvyšují tržby a zisky samostatných restaurací i restauračních řetězců v Evropě. Zjistila to studie, kterou si od společnosti Deloitte nechala vypracovat firma pro rozvoz jídla Uber Eats a z níž cituje agentura Reuters.

Donášky jídla si začaly získávat oblibu zprvu díky stránkám jako Just Eat a Takeaway.com, které nabídly společnou platformu restauracím, disponujícím vlastní donáškovou službu. Trh pak dále rozšířily firmy jako právě dceřiná společnost poskytovatele alternativní taxislužby Uber, britská Deliveroo a španělská Glovo. Ty nabídly svou donáškovou službu podnikům, které ji ještě samy nezavedly.

Podle studie se z vyššího prodeje poté, co začalo využívat služeb Uber Eats, těšilo 69 procent restaurací v Londýně, 74 procent restaurací v Paříži, 67 procent restaurací ve Varšavě a 59 procent restaurací v Madridu.

Služeb Uber Eats využívá zhruba 60.000 restaurací ve 250 evropských městech. Největší nárůst v počtu vydaných jídel díky zapojení donáškových služeb byl pozorován v Londýně.

Podle šéfa evropské divize Uber Eats Stephanea Ficajy prodaly restaurační řetězce týdně navíc 606.000 porcí a jednotlivé restaurace 305.000 zvláštních porcí. To jim za rok zvýšilo tržby o 323 milionů liber (9,7 miliardy Kč) a přineslo o 189 milionů liber vyšší zisk, řekl Fijaca.

Uber Eats je ztrátový stejně jako jeho mateřská firma. Ve třetím čtvrtletí sice zvýšil tržby o 64 procent na 645 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč), ale upravená ztráta se prohloubila o 67 procent na 316 milionů dolarů. V létě minulého roku začal Uber Eats nabízet služby také v Praze.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo Restaurace Ekonomika Uber Londýn

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy