Rusko v letošním roce zaznamená prudký nárůst zisků z vývozu energie, tvrdí Lavrov

Rusko v letošním roce zaznamená prudký nárůst zisků z vývozu energie, protože politika západních zemí vedla ke zvýšení cen. Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Vzhledem k úrovni cen, která se vytvořila v důsledku západní politiky, nepociťujeme žádné rozpočtové ztráty," řekl Lavrov. "Naopak. Letos výrazně zvýšíme zisky z exportu svých zdrojů energie," dodal.

Evropská unie tento týden schválila šestý balík protiruských sankcí, kterými reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu; součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Moskva tento týden varovala, že sankce Evropské unie na dovoz ruské ropy zasáhnou globální trh s energiemi. Dodala nicméně, že Rusko může svůj vývoz ropy přesměrovat, aby omezilo vlastní ztráty.

"Ropa obecně nepodléhá politice, je po ní poptávka," řekl dnes Lavrov. "Máme alternativní trhy, na kterých již zvyšujeme prodej," dodal.

Do EU loni podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) směřovala téměř polovina celkového vývozu ropy a ropných produktů z Ruska.

Související

Více souvisejících

Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy