Růst podnikatelské aktivity v eurozóně zpomalil, zotavení z koronakrize nebude snadné

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v srpnu zpomalil a v sektoru služeb se téměř zastavil. Ukázaly to konečné výsledky průzkumu mezi nákupními manažery, o kterých dnes informovala společnost IHS Markit. Údaje signalizují, že cesta k úplnému zotavení ekonomiky z koronavirové krize nebude jednoduchá.

Souhrnný index aktivity v průmyslu a ve službách v srpnu klesl na 51,9 bodu z červencových 54,9 bodu. Udržel se však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Srpnová hodnota indexu je navíc podle konečných údajů o 0,3 bodu vyšší, než uváděla předběžná zpráva.

The Eurozone economy lost momentum in August, #PMI data showed, as a slower rise in services activity weighed on the overall improvement. Composite Output Index fell to 51.9 (Jul: 54.9) to signal a further modest recovery after COVID-19 lockdowns. More: https://t.co/JKT55Hs9cT pic.twitter.com/hDgElxZKej

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) September 3, 2020

Index aktivity ve službách klesl na 50,5 z červencových 54,7 bodu. "Růst podnikatelské aktivity firem působících v sektoru služeb po celé eurozóně se téměř zastavil. To posílilo obavy, že oživení začalo ochabovat na pozadí pokračujících restrikcí souvisejících s covidem-19," uvedl ekonom IHS Market Chris Williamson. "Nejnovější údaje stále vysílají znepokojivý signál, že oživení ztratilo téměř veškeré tempo," dodal.

Statistický úřad Eurostat v polovině srpna potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům klesl o rekordních 12,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají růst HDP o 8,1 procenta. Předpokládají ale, že úplné zotavení ekonomiky eurozóny z koronavirové krize zabere nejméně dva roky.

Maloobchodní tržby překvapivě klesly

Maloobchodní tržby v eurozóně v červenci proti předchozímu měsíci překvapivě klesly, navzdory uvolňování restriktivních opatření souvisejících s šířením nového koronaviru. Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že tržby klesly o 1,3 procenta po červnovém nárůstu o 5,3 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters předpověděli, že tržby se za srpen zvýší o 1,5 procenta.

Euro area #RetailTrade -1.3% in July over June, +0.4% over July 2019 https://t.co/4IO2EiUFlT pic.twitter.com/r5KaGY6ywr

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) September 3, 2020

Tržby z prodeje potravin, nápojů a tabáku v červenci stagnovaly, zatímco tržby z nepotravinářského zboží bez zahrnutí pohonných hmot pro automobily o 2,9 procenta klesly. Tržby z prodeje textilních výrobků, oblečení a obuvi se propadly o 10,6 procenta.

V meziročním srovnání se maloobchodní tržby v eurozóně zvýšily o 0,4 procenta. Meziroční nárůst však výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 3,5 procenta.

Eurostat v polovině srpna potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o rekordních 12,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají růst HDP o 8,1 procenta. Předpokládají ale, že úplné zotavení ekonomiky eurozóny z koronavirové krize zabere nejméně dva roky.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé eurozóna Ekonomika tržby

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy