RWE loni zdvojnásobila zisk na 1,2 miliardy eur, čeká další růst

Největší německý producent energie RWE loni zhruba zdvojnásobil upravený čistý zisk na 1,2 miliardy eur (31,2 miliardy Kč) z 591 milionů eur o rok dříve. Dařilo se mu prodávat jak elektřinu, tak i plyn. Firma výsledkem překonala odhady analytiků a dnes také uvedla, že z loňského zisku navrhne zvýšit dividendu. Na letošní rok RWE počítá s dalším růstem zisku.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) firma loni zvýšila o 40 procent na 2,1 miliardy eur. Analytici jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 2,16 miliardy eur, upravený zisk pak očekávali v průměru 1,03 miliardy eur.

Wir haben ein Top-Jahresergebnis erzielt und unsere Ziele deutlich übertroffen ?. Maßgeblich: die gute Performance im Energiehandel. Für die Zukunft sind Mrd.-Investitionen für den Ausbau der #Erneuerbaren Energien geplant. #BPK2020 #NeueRWE. Mehr dazu:? https://t.co/zzVZXoVFZN pic.twitter.com/vvc6SXbQod

— RWE AG (@RWE_AG) March 12, 2020

Téměř na trojnásobek, respektive na 702 milionů eur, se vyšplhal zisk divize obchodu a dodávek. Ta obchoduje se zemním a se zkapalněným zemním plynem (LNG).

RWE předpokládá, že letos se EBITDA bude pohybovat mezi 2,7 miliardy a třemi miliardami eur. Očištěný zisk pak očekává od 850 milionů do 1,15 miliardy eur.

Letošní hospodářské výsledky už firma zveřejní jako nový koncern, který v sobě bude zahrnovat rovněž aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie. RWE se nově díky dohodě s konkurenční společností E.ON stala třetím největším výrobcem obnovitelné energie v Evropě. Do dalšího rozšiřování obnovitelných energií chce firma investovat pět miliard eur.

Dividendu za loňský rok RWE navrhuje zvýšit o deset centů na 80 centů na akcii. Za letošek pak chce akcionářům přidat ještě dalších pět centů.

Související

RWE

Česko zvažuje nákup největších zásobníků plynu od RWE s dotací EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje, že by si stát koupil největší zásobníky zemního plynu v Česku. Jde o zařízení, které vlastní firma RWE Gas Storage z německé skupiny RWE. Úřad nákup zásobníků v minulých týdnech doplnil mezi projekty, kterými chce posílit energetickou infrastrukturu, a tím i bezpečnost země, uvedl dnes Radiožurnál. 
RWE

Ceny energií podle šéfa RWE zůstanou několik let na vysoké úrovni

Ceny plynu a elektřiny zůstanou ještě několik let na vysoké úrovni. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung to uvedl šéf německého energetického koncernu RWE Markus Krebber. Zdražování energie, ke kterému přispívá válka na Ukrajině, je nyní hlavním motorem růstu inflace v Německu i dalších zemích.

Více souvisejících

RWE Ekonomika Energetika Německo

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy