Schodek rozpočtu stoupl na 252,7 miliard. Příští rok bude rizikový, varuje analytik

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 252,7 miliardy korun ze srpnových 230,3 miliardy korun. Loni ke konci září byl schodek 21 miliard korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí (MF). Letošní zářijový výsledek je nejhorší od vzniku ČR. Dosud byl ke konci září nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2011, a to 105,1 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu ke konci září meziročně klesly o 45 miliard na 1,06 bilionu korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení se snížily meziročně o 62,4 miliardy na 907,1 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 186,7 miliardy na 1,31 bilionu korun.

Podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila se tak potvrzuje dojem z předchozích měsíců, že schválený celoroční deficit 500 miliard korun zřejmě nebude naplněn a měl by vystačit i s rezervou. "O to pozoruhodnější je pak návrh ministryně financí (Aleny Schillerové, za ANO), která debatu o deficitu pro rok 2021 otevřela návrhem na 320 miliard korun, přičemž v něm chybí diskutované zrušení superhrubé mzdy, které by deficit bezpečně vyhnalo až do okolí 400 miliard korun. Vláda si tak zřejmě našla zalíbení ve stamiliardových schodcích i bez jasného zdůvodnění," uvedl.

Nižší bude letošní schodek rozpočtu i podle ekonoma Komerční banky Františka Táborského. "Vývoj státního rozpočtu je lepší, než jsme očekávali, což podporuje i příznivější makroekonomické prostředí. Celkově nás tak aktuální situace vede ke zlepšení naší prognózy pro letošní rok z původních 400 miliard korun na 350 miliard korun," uvedl.

MF zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo ke konci září 148,6 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 97,4 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslilo MF na 22,2 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků nebo oddlužení vybraných nemocnic na 29,1 miliardy korun.

Inkaso daně z příjmu právnických osob ke konci září kleslo meziročně o 19,3 miliardy na 79 miliard korun. Důvodem je podle MF především prominutí červnové zálohy na daň z příjmů právnických osob.

Inkaso daně z přidané hodnoty kleslo o 3,7 miliardy na 204 miliardy korun. V tomto případě se především negativně projevil meziroční pokles maloobchodních tržeb. Příjem tlumily i nižší sazby daně u pravidelné hromadné dopravy od loňského února, na teplo a chlad od letošního ledna a na stravovací služby a další služby a zboží od letošního května a července. "Další snížení pramení z posečkaných a dosud nesplacených plateb daně v objemu pro státní rozpočet 1,7 miliardy korun. Na druhou stranu pouze za září bylo inkaso meziročně vyšší o 1,5 miliardy korun, kdy se mimo jiné projevila úhrada daňových povinností posečkaných v minulých měsících," uvedlo MF.

V případě výdajů rostly především kapitálové výdaje, a to o 24,4 procenta, tedy o 20,8 miliardy, na 105,9 miliardy korun. Běžné výdaje meziročně stouply o 16 procent, tedy o 166 miliard, na 1,2 bilionu korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci září 505,7 miliardy korun, meziročně o 56,9 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 378,4 miliardy korun.

Sněmovna kvůli dopadům šíření koronaviru 8. července zvýšila letošní schodek rozpočtu na 500 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Pro příští rok naplánovalo ministerstvo schodek rozpočtu 320 miliard korun. Návrh musí vláda do konce října projednat a poslat Sněmovně ke schválení.

Ekonomové: Schodek rozpočtu může být příští rok vyšší než letos

Ministerstvo financí ve středu poslalo vládě návrh státního rozpočtu se schodkem 320 miliard korun, celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Pro letošní rok je schodek rozpočtu zvýšen kvůli dopadům šíření koronaviru na 500 miliard korun z původních 40 miliard korun.

@MinFinCZ předložilo vládě návrh státního rozpočtu na rok 2021 se schodkem 320 mld. Kč. To je suma přesahující rámec daný (již rozvolněným) zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Návrh navíc nezahrnuje zvažované zrušení superhrubé mzdy. https://t.co/YYuZ9kphW6

— Národní rozpočtová rada (@rozpoctova_rada) September 30, 2020

"Představený návrh nás překvapil svou výší deficitu oproti našemu původnímu předpokladu 270 miliard korun. Nicméně aktuální postup ministerstva financí pokládáme za návrat k předchozí konzervativní praxi, kdy byl předkládán raději vyšší návrh deficitu státního rozpočtu, který následně skončil s lepším výsledkem," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Pode hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška přípravu státního rozpočtu na rok 2021 zřejmě provází chaos. "Ani ne týden poté, co média odcitovala zmínku ministryně financí o překvapivě malé výši schodku, předkládá ministerstvo financí návrh se schodkem skoro trojnásobně vyšším. Ten bude tak pravděpodobně vyšší než letošní schodek, a to i bez efektů případného zrušení superhrubé mzdy," uvedl. Před týdnem ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že zatím chystá rozpočet se schodkem 116 miliard korun.

"Představený návrh rozpočtu je podstatně vyšší, než jsme doposud očekávali, a schodek dosahuje výše 5,5 procenta HDP. Přitom neobsahuje případně další návrhy, které neprošly doposud legislativním procesem a které mohou finální deficit dále navýšit," upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Dále uvedl, že průměrný doposud očekávaný deficit v zemích regionu střední Evropy je kolem 4,5 procenta HDP, v eurozóně necelých pět procent HDP. "Podle dosavadního návrhu rozpočtu bude tak patřit ČR mezi země s vyšším deficitem, což může představovat určité riziko z pohledu reakce finančních trhů," dodal.

??Německý rozpočet na 2021 schodek 96,2 mld eur (cca 2,5% HDP). Na roky 2022 až 2024 už předpokládá rychlé snižování deficitu z 10,5↘️ 6,7 ↘️ 5,2 mld tj. pod 0,3% HDP?? "who knows...?" aneb "Hádej, hádej, hádači..." Tak třeba...mínus 239 miliard, tj. -4 %HDP??? ??@CT24zive https://t.co/o8lIL6VTlK

— Helena Horská (@HelenaHorska) September 30, 2020

Analytik Natland Petr Bartoň uvedl, že při započtení úprav daně z příjmu, které návrh neobsahuje, se schodek rozpočtu dostává zhruba 420 miliard korun. "To je v podstatě srovnatelné s 460 miliardami „covidového“ deficitu letos. Ani nejpesimističtější epidemiologové přitom nepředpokládají, že by epidemie měla být příští rok stejně silná (a nebezpečná) jako letos," uvedl.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ministerstvo financí Alena Schillerová Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy