Siemens pociťuje dopady koronakrize, celoroční zisk koncernu klesl o čtvrtinu

Německému průmyslovému koncernu Siemens v uplynulém fiskálním roce klesl čistý zisk o čtvrtinu na 4,2 miliardy eur (111,2 miliardy Kč).

Firma Siemens dnes uvedla, že za poklesem je koronavirová krize, podniku se ale i tak podařilo vykázat solidní výsledky, hlavně díky poslednímu fiskálním čtvrtletí, kdy se do výsledků příznivě promítlo oddělení energetické části Siemens Energy. Finanční rok Siemensu skončil v září.

Generální ředitel Joe Kaeser uvedl, že Siemens má za sebou pozoruhodný rok se solidním čtvrtým finančním čtvrtletím. Firma je podle něj ve výborné pozici, když oddělila energetickou činnost a za téměř dvě miliardy eur prodala dceřinou společnost Flender.

Pro Kaesera to jsou poslední celoroční výsledky ve funkci. Ve firmě strávil 40 let, z toho sedm let v jejím čele. Pod jeho vedením se Siemens přeměnil ve více technologicky zaměřenou firmu. V únoru ho vystřídá Roland Busch.

Our Deputy CEO @BuschRo further outlining the role of the new @Siemens: enabling our customers in industry, infrastructure and transportation to successfully transform their sectors. #siemensresults https://t.co/q3rgp88hrQ $SIE pic.twitter.com/lAyPb3ya8x

— Siemens Press Office (@siemens_press) November 12, 2020

Výnosy firmy se za celý rok téměř nezměnily, činily 57,1 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Podobně očištěný hrubý provozní zisk z průmyslových aktivit se pouze nepatrně snížil a dosáhl 7,6 miliardy eur.

Siemens také optimisticky hodnotí výhled na současný finanční rok, který začal v říjnu. Očekává sice nepříznivý dopad vývoje směnných kurzů, počítá ale s mírným růstem zisku, uvedla agentura DPA.

Siemens působí i v České republice, kde má více než 13.000 zaměstnanců. Portfolio firmy v Česku pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.
Sídlo společnosti Siemens

Siemens překvapil analytiky. Propad zisku není tak velký, jak se odhadovalo

Německé průmyslové skupině Siemens klesl ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku čistý zisk meziročně o 53 procent na 535 milionů eur (14 miliard Kč). Způsobilo to vedle pandemie zejména hospodaření energetické divize a dále vyšší sazby daně, uvedla dnes firma ve své výsledkové zprávě.

Více souvisejících

siemens Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy