Skandál Wirecard: Exšéf společnosti propuštěn na svobodu, pátrá se po provozním řediteli

Německá policie propustila bývalého šéfa společnosti Wirecard Markuse Brauna, který je podezřelý z podvodů. Jeho obhájce dnes agentuře Reuters řekl, že manažer složil kauci pět milionů eur (přes 133 milionů Kč). Policie Brauna podezírá, že nadhodnocoval příjmy podniku a lhal o jeho skutečném stavu, aby firmu zatraktivnil před investory. Prokuratura teď usiluje o zadržení bývalého provozního ředitele, kterým byl Jan Marsalek a který je teď možná na Filipínách.

Braun byl zadržen v pondělí večer v souvislosti se skandálem, který se objevil minulý týden. Vyšlo tehdy najevo, že ve společnosti chybí asi 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč). V pondělí firma přiznala, že účty, kde by tyto peníze měly být, asi vůbec neexistují.

Firma nejprve tvrdila, že 1,9 miliardy eur mělo být na vázaných účtech u dvou bank na Filipínách. Dotčené finanční domy ale již uvedly, že Wirecard není jejich klientem a že dokumenty, které měly vklad peněz dokazovat, jsou padělky. Dnes ale filipínské úřady oznámily, že se případem Wirecard začaly zabývat a že bývalý provozní ředitel Jan Marsalek je možná právě na Filipínách.

Filipínské ministerstvo spravedlnosti pověřilo vyšetřovatele, aby své kroky koordinovali s centrální bankou a jejím odborem pro boj s praním špinavých peněz. "Jsou zde určité poznatky, že se (Marsalek) v poslední době mohl vrátit a že je stále tady," řekl novinářům ministr spravedlnosti Menardo Guevarra.

Společnost Wirecard se zaměřuje na zpracování plateb a v Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb. Její akcie byly zařazeny i do prestižního indexu frankfurtské burzy DAX. Už loni se ale začaly v britském listě Financial Times objevovat články, které zpochybňovaly účetní postupy firmy. Podnik to vždy odmítal, jeho akcie ale od té doby citelně klesly.

Od firmy se už kvůli těmto problémům začínají odvracet i její obchodní partneři. Spolupráci dnes pozastavila singapurská společnost Grab, která zajišťuje sdílení jízd. "Práci na integraci obchodních aktivit jsme ještě nezahájili a partnerství s firmou Wirecard až do odvolání pozastavujeme," řekla agentuře Reuters mluvčí firmy.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

Skandál Wirecard bobtná. Evropská komise dá prošetřit německý úřad pro finanční dozor

Evropská komise (EK) dnes v neobvyklém kroku pověřila unijního regulátora, aby kvůli kolapsu německé finanční společnosti Wirecard prošetřil postup německého spolkového úřadu pro finanční dozor (BaFin). Bývalý provozní ředitel firmy, o jehož zadržení usiluje německá prokuratura, byl tento týden na Filipínách, odkud podle dnešního sdělení místních úřadů odcestoval do Číny. Mluvčí německé vlády k případu Wirecard řekl, že vyvolává obavy.

Více souvisejících

Marcus Braun (Wirecard) Wirecard Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy