Sklouzne Británie do recese? Brexit může otřást ekonomikou

V otázce odchodu Británie z Evropské unie se tamní podniky nejvíce obávají případné verze brexitu bez dohody, která je stále ve hře. Ten by podle nich mohl výrazně zhoršit vyhlídky britské ekonomiky a dokonce způsobit recesi.

Výběr možných dopadů brexitu na Británii k plánovanému vystoupení Británie z Evropské unie 31. ledna:

Británie by v případě absence dohody přišla o neomezený přístup na jednotný evropský trh a její obchodní vztahy s EU by se řídily podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO). To by mohlo znamenat výrazné narušení dosud volného pohybu zboží a služeb v důsledku nových cel, kontrol a administrativy.

Podle dřívějších předpovědí Mezinárodního měnového fondu (MMF) by odchod z Evropské unie bez dosažení přechodné obchodní dohody Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent hrubého domácího produktu (HDP), tedy o přibližně čtyřletý hospodářský růst.

Poradenská společnost KPMG varovala v případě brexitu bez dohody před příchodem recese. HDP Británie by v příštím roce v případě brexitu bez dohody klesl o 1,5 procenta. Británie je pátou největší ekonomikou na světě.

Británii už teď kvůli nejistotě kolem brexitu, zpomalování růstu globální ekonomiky a napětí v mezinárodních obchodních vztazích hrozí hospodářská recese. Brexit bez dohody by mohl hospodářskou situaci v zemi ještě zhoršit.

Podle lednového odhadu agentury Bloomberg dosáhly celkové ekonomické náklady na odchod Británie z EU už 130 miliard liber (3,9 bilionu Kč). Do konce letošního roku se má tato částka zvýšit o dalších 70 miliard liber. Tento odhad je založený na vlivu škod, které Británie zaznamenala v posledních třech letech po ztrátě některých vazeb na ostatní země skupiny sedmi nejbohatších ekonomik světa G7.

Ekonom Dan Hanson z Bloomberg Economics stanovil celkové náklady na brexit do konce letošního roku na 200 miliard liber (skoro šest bilionů Kč).

Britské podniky se na brexit chystají s obavami a vyzývají vládu, aby zabránila brexitu bez dohody: "Brexit bez dohody by měl okamžitý a devastující dopad na automobilový průmysl, podkopal by konkurenceschopnost a způsobil nevratné a vážné škody," uvedl vloni v říjnu šéf britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) Mike Hawes.

Z nedávného průzkumu Federace malých podniků (FSB) vyplývá, že negativní dopady případného brexitu bez dohody očekává téměř 40 procent malých podniků. Většina z nich zároveň uvedla, že se na tuto možnost nedokáže připravit. "Je znepokojivé, že řada malých firem se (na brexit bez dohody) nepřipravila, nebo zjistila, že se připravit nedokáže," řekl šéf FSB Mike Cherry.

Britský maloobchod už dříve upozornil, že brexit bez dohody by mohl způsobit výpadky v zásobování. Podobné obavy vyjádřil i zpracovatelský průmysl, jehož továrny by se mohly potýkat s nedostatkem potřebných součástek.

V září zveřejnila britská vláda analýzu dopadů brexitu bez dohody, popisující nejpesimističtější "opodstatněné" předpoklady úřadů. Podle ní by Britové mohli zažít výrazné zdražení elektřiny, problémy s dodávkami léků a některých čerstvých potravin, značné komplikace v dopravě přes Lamanšský průliv či nepokoje v Severním Irsku.

Podle jiné vládní analýzy z loňského srpna bude Británie bude v případě odchodu z EU bez dohody čelit nedostatku paliva, potravin a léků. Přístavy budou podle dokumentu přetížené a hranice s Irskem se vrátí ke klasickému "tvrdému" režimu. Podle této předpovědi sestavené úřadem vlády nebude možná až 85 procent dopravců zajišťujících svými nákladními automobily obchodní kontakt s Evropou připraveno na francouzské celní kontroly. Čekat budou až dva a půl dne. Chaos bude trvat tři měsíce, než se dopravní situace upraví na 50 až 70 procent nynějšího stavu.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie Ekonomika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 35 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy