Škoda musí zaplatit odškodné kvůli vypovězení smlouvy, může jít o miliony eur

Automobilka Škoda Auto musí za vypovězení smlouvy o dodávkách sedačkových opěradel zaplatit odškodné dceřiné firmě svého bývalého dodavatele Prevent, konkrétně její části TWB. Dnes o tom podle agentury DPA rozhodl vrchní zemský soud v německém městě Celle. Přesné sumě se soud nevěnoval, spor se ale vede o sedm milionů eur (téměř 184 milionů Kč).

To je hodnota zboží, které měla Škoda převzít od dubna 2019 do konce roku 2025. Koncern Volkswagen sdělil, že verdikt považuje za chybný, neboť je v rozporu s předchozími postoji jiných soudů k tomuto sporu.

"Proti Škodě má verdikt prozatím dopad jen co se týče odůvodnění. TWB ještě povede samostatnou žalobu o částku a bude muset prokázat konkrétní škodu," řekl ČTK Christopher Hauss z tiskového oddělení Volkswagenu. Škoda Auto odmítla věc komentovat a odkázala na koncern.

Volkswagen poukázal na to, že předchozí verdikty vyhodnotily chování TWB jako vydírání. "Verdikt vrchního zemského soudu v Celle považujeme za chybný," uvedl Volkswagen. Citoval také únorový verdikt vrchního zemského soudu v Düsseldorfu, který chování TWB vyhodnotil jako vydírání a vážné porušení dohody.

Škoda a její mateřská společnost Volkswagen smlouvy jednostranně vypověděly k 31. březnu minulého roku v reakci na bojkot dodávek a kvůli vyhrocenému sporu o podmínky. Soud se nyní usnesl, že musejí dceřiné firmě Preventu TWB uhradit veškeré škody, které jí vypovězením a nemožností smlouvu naplnit vznikly a ještě vzniknou. Opěradla měla být součástí modelů Škoda Octavia, Karoq a Superb.

Soud automobilce Škoda podle DPA zároveň uložil, aby informovala o tom, na jaké náhradní dodavatele se po dubnu 2019 obrátila.

Skupina Prevent rozhodnutí soudu vítá a zopakovala, že vypovězení smluv je podle ní nedůvodné a protiprávní. Volkswagen má opačný názor, spor tedy budou rozhodovat ještě další soudy v jiných spolkových zemích.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda volkswagen Německo

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy