Slováci se topí v dluzích. Počet osobních bankrotů dosáhl nového rekordu

Na Slovensku loni zbankrotovalo nejvíce lidí v historii země. V osobním bankrotu, který umožňuje silně zadluženým obyvatelům vymanit se z dluhů, skončilo v pětimilionové zemi pod Tatrami 16.167 lidí. Proti roku 2018 to představuje nárůst o 16,75 procenta. Vyplývá to z analýzy společnost CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF SK), která na Slovensku spravuje úvěrové registry.

Boom osobních bankrotů na Slovensku nastal po změně zákona v roce 2017, kdy země výrazně zjednodušila podmínky pro oddlužení. "Ačkoliv předpokládáme, že i v roce 2020 bude počet osobních bankrotů nadále vysoký, pravděpodobně se ve srovnání s rokem 2019 sníží," uvedla analytička CRIF SK Jana Marková.

Na začátku letošního roku se podle Markové změnil zákon tak, že nově mohou dlužníci požádat o oddlužení až poté, co čelí exekuci alespoň po dobu jednoho roku. Dříve tak mohli učinit hned, jakmile proti nim exekuce začala. Změna má omezit případy podvodů při bankrotech.

Loni v osobním bankrotu nejčastěji skončili lidé ve věku 40 až 49 let. Soudy ve zhruba devíti z deseti případů ukončily osobní bankroty kvůli nedostatku majetku dlužníků, kteří tak svým věřitelům nezaplatili ani euro ze svých dluhů.

Osobní bankrot umožňuje zadluženým osobám zbavit se až na výjimky všech dluhů výměnou za prodej jejich majetku nebo za postupnou úhradu části závazků při zachování osobního majetku. Možnost osobního bankrotu na rozdíl od dřívější právní úpravy mohou využít i nemajetní dlužníci.

Od roku 2006, kdy na Slovensku začal platit institut osobního bankrotu, podle CRIF SK do konce loňska zbankrotovalo přes 38.000 obyvatel.

V Česku bylo v loňském roce vyhlášeno 18.493 osobních bankrotů, což je o 5444 více než předchozí rok. Nárůst ovlivnila červnová novela insolvenčního zákona, která zmírnila podmínky pro oddlužení.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 43 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy