Slovenská centrální banka zlepšila ekonomický výhled, recese by měla být mírnější

Slovenská centrální banka (NBS) opět zlepšila odhad vývoje domácí ekonomiky na letošní rok. V nové prognóze počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) země se sníží o 5,7 procenta oproti dosud očekávanému propadu o 8,2 procenta. Dnes o tom novináře informovala NBS, která ještě v červnu kvůli dopadům pandemie předpokládala dvouciferný pokles HDP.

"Recese, která zasáhla slovenskou ekonomiku v tomto roce, by měla být mírnější, než odhadovaly dřívější predikce. Navíc by se slovenská ekonomika mohla vrátit na předkrizovou úroveň už ve druhé polovině příštího roku, tedy podstatně dříve ve srovnání s předchozími odhady," uvedla NBS v komentáři.

Za klíčové pro plnohodnotné zotavení slovenské ekonomiky NBS označila úspěšné zdolání pandemie prostřednictvím očkování obyvatel. V této souvislosti uvítala informace o nových vakcínách proti covidu-19. "Od pandemie budeme mít klid, až když proočkujeme dostatečně širokou masu obyvatelstva, u nás i v zahraničí," řekl na tiskové konferenci guvernér NBS Peter Kažimír.

Podle dřívějších průzkumů veřejného mínění se na Slovensku chce nechat očkovat jen zhruba třetina populace. Slovenští odborníci by uvítali míru proočkování na úrovni 65 procent.

Slovensko se letos podobně jako další státy potýká s negativními dopady covidu-19 na ekonomiku. Ekonomika země po mezičtvrtletním poklesu v prvních dvou kvartálech zaznamenala ve třetím čtvrtletí dvouciferní tempo růstu.

Pro příští rok NBS výhled vývoje slovenské ekonomiky nezměnila, nadále počítá s růstem HDP na úrovni 5,6 procenta. Předpokládá také, že počet zaměstnaných lidí na Slovensku se letos i v příštím roce sníží, tento pokles by ale měl být oproti dřívějšímu odhadu mírnější.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika HDP

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy