Slovenská ekonomika je na tom hůř, než se uvádělo. Statistici zrevidovali údaje

Slovenský statistický úřad plošně zrevidoval údaje o vývoji ekonomiky země od roku 1995. Například loni hospodářství země rostlo po úpravě údajů o čtyři procenta oproti dosud uváděným 4,1 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes statistici zveřejnili.

Vliv revize dat na meziroční změnu hrubého domácího produktu (HDP) dosáhl v jednotlivých letech oproti dosavadním údajům od minus jednoho do plus 0,7 procentního bodu. Tyto změny ovlivní i vývoj hospodaření státu, které je vykazováno jako podíl schodku veřejných financí a dluhu na výkonu ekonomiky.

"Velká revize je výsledkem několika desítek různých zpřesnění a metodických úprav. Cílem je zpřesnit data o nejdůležitějších makroekonomických ukazovatelích," uvedla generální ředitelka jednoho z oddělení slovenského statistického úřadu Alena Illiťová. Podobné úpravy podle ní provádí i další země Evropské unie, většina také letos.

V rámci úpravy dat o vývoji slovenské ekonomiky byly zohledněny například data za živnostníky, dále zpřesněné údaje o stavební produkci, ale i revize údajů zahraničního obchodu země.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v uplynulých týdnech znovu zhoršily prognózu vývoje domácí ekonomiky. Tempo růstu HDP by letos i v příštím roce mělo být proti původním předpokladům výrazněji nižší.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika EUR

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy