Slovenská ekonomika loni poprvé od roku 2009 klesla

Slovenská ekonomika loni kvůli dopadům pandemie klesla o 5,2 procenta. Šlo o první pokles od globální finanční krize v roce 2009, kdy se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 5,5 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Česká ekonomika loni klesla o rekordních 5,6 procenta.

V posledním čtvrtletí loňska se HDP v meziročním srovnání snížil o 2,7 procenta po poklesu o 2,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Mezičtvrtletně pak ekonomika v posledním kvartálu stoupla o 0,2 procenta; statistici tak potvrdili svůj odhad z února.

Pokles výkonů loni zaznamenaly všechny hlavní sektory hospodářství. Snížil se také export a domácí poptávka.

Slovenské ministerstvo financí dříve předpokládalo, že ekonomika vykáže za loňský rok pokles o 6,7 procenta. Na letošek úřad v únoru zhoršil výhled růstu HDP na 4,3 procenta z předchozího odhadu 5,5 procenta.

Slovensko nyní čelí silné druhé vlně koronavirové nákazy, během které zavedlo dosud nejpřísnější karanténní opatření. Například zavřena je většina prodejen či provozy různých služeb, výrazná omezení platí pro restaurace a hotely.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy