Slovenská ekonomika rostla letos rychleji, ukázala revize dat

Slovenská ekonomika rostla letos oproti původně zveřejněným údajům rychleji, ve druhém čtvrtletí ale výrazněji zpomalila tempo růstu. Vyplývá to z revize údajů o vývoji hrubého domácího produktu (HDP), které nyní zveřejnil slovenský statistický úřad.

V prvním čtvrtletí HDP země po revizi vzrostl meziročně o 3,8 procenta a ve druhém kvartálu o 2,2 procenta. V porovnání s dřívějšími údaji, podle kterých ekonomika zaznamenala ve zmíněných obdobích růst o 3,7 procenta resp. o dvě procenta, to znamená lepší výsledky.

Slovenští statistici už na začátku října zveřejnili údaje o plošné revizi ročních dat o vývoji hospodářství země od 1995. Například loni HDP Slovenska rostlo po úpravě údajů o čtyři procenta oproti dříve uváděným 4,1 procenta.

V rámci revize byly zohledněny například data za živnostníky, dále zpřesněné údaje o stavební produkci, ale i revize údajů zahraničního obchodu země.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v září opět zhoršily prognózu vývoje domácí ekonomiky. Tempo růstu HDP Slovenska by letos i v příštím roce mělo být proti původním předpokladům výrazněji nižší a pohybovat se pod hranicí tří procent.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy