Slovenská ekonomika v závěru loňska zrychlila, inflace stagnuje

Slovenská ekonomika v závěru loňského roku zrychlila růst, hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně zvýšil o 2,1 procenta z téměř šestiletého minima 1,3 procenta ve třetím kvartálu. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

V mezičtvrtletním srovnání ekonomika vzrostla o 0,6 procenta po růstu o 0,4 procenta ve třetím čtvrtletí.

Slovenští statistici nyní podrobnosti k vývoji HDP neuvedli. Detailnější údaje zveřejní začátkem března.

Navzdory zrychlení tempa růstu ekonomiky se na Slovensku zpomalilo zvyšování zaměstnanosti. Ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,7 procenta proti růstu o jedno procento ve třetím kvartálu.

Slovenské ministerstvo financí tento týden mírně zhoršilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští rok. Na léta 2020 a 2021 ekonomové ministerstva snížili prognózu růstu HDP shodně o 0,1 procentního bodu, a to na 2,2 procenta, respektive na 2,7 procenta.

Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku se v lednu nezměnilo a třetím měsícem po sobě zůstalo na třech procentech. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice se ceny zboží a služeb na začátku roku zvýšily více než na Slovensku, meziročně o 3,6 procenta. To je nejrychleji za posledních téměř osm let.

Na Slovensku v prvním letošním měsíci proti stejnému období loňska stouply ceny ve všech sledovaných sektorech. Nejvíce, a to o 5,6 procenta, se v lednu zvýšily v kategorii doprava, kde meziměsíčně zdražily hlavně automobily.

Inflace na Slovensku je vyšší než v průměru za celou eurozónu, jejímž členem je i země pod Tatrami.

Slovenské ministerstvo financí očekává na celý letošní rok zpomalení tempa inflace na 2,3 procenta z loňských 2,7 procenta.

Související

Více souvisejících

Slovensko inflace Ekonomika HDP EUR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy