Slovenská továrna VW zahájila výrobu modelu Karoq

Německá automobilka Volkswagen dnes ve svém závodě na Slovensku zahájila výrobu sportovně-užitkového vozu (SUV) Škoda Karoq. Výroba nového modelu zajistí práci pro 500 zaměstnanců, sdělil dnes ČTK bratislavský závod. Ten vypomáhá s montáží modelu Karoq z kapacitních důvodů.

Pro bratislavský závod je to už devátý model, který se tam vyrábí, z toho druhý model české automobilky Škoda. Dalším je elektromobil Citigo iV. Objem výroby se má pohybovat v řádu desetitisíců ročně. O výrobě bylo rozhodnuto loni na podzim.

"Těší mě, že i přes náročné období v souvislosti s epidemií koronaviru se nám podařilo spustit výrobu nového modelu podle plánu," uvedl předseda představenstva a člen představenstva pro technickou oblast ve společnosti Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

Karoserie pro model Karoq se vyrábějí v České republice, odkud se převážejí na montáž do bratislavského závodu. Podvozek se vyrábí v Bratislavě.

V Česku se Karoq vyrábí částečně v Mladé Boleslavi a v Kvasinách na Rychnovsku. Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. Působí na více než 100 trzích a zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho téměř 34.000 v České republice.

Volkswagen patří na Slovensku k největším zaměstnavatelům. V zemi montuje sportovně-užitková vozidla a také malá městská auta včetně elektrických vozů Škoda Citigo.

Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody také řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky Volkswagen jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Související

S délkou 4,70 m, až sedmi místy k sezení a největším zavazadlovým prostorem ve své třídě, je Škoda Kodiaq prvním velkým SUV české automobilky

Automobily Kodiaq a Karoq nepochází z Vovkaničova návrhu, řekl u soudu znalec

Automobily společnosti Škoda Auto Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav nevznikly na základě návrhů malíře a designéra Vlada Vovkaniče, uvedl dnes znalec u středočeského krajského soudu, který se žalobou umělce na společnost zabývá. Podle něj jsou mezi návrhy a vyráběnými auty značné rozdíly a ačkoli je v některých prvcích zřejmá podobnost, neshodují se. Soud by měl ve sporu rozhodnout 8. června.

Více souvisejících

Škoda Karoq volkswagen Škoda automobilový průmysl Ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy