Slovenská vláda si zahrává? Deficit veřejných financí začíná děsit centrální banku

Slovenská centrální banka (NBS) očekává příští rok až trojnásobně vyšší podíl schodku veřejných financí na výkonu ekonomiky, než předpokládá vláda v návrhu rozpočtu. NBS to uvedla v analýze, kterou dnes zveřejnila. Vyšší deficit oproti vládnímu návrhu předpokládá také nezávislá rozpočtová rada.

Evropská komise minulý týden Slovensko a dalších sedm zemí eurozóny varovala před porušením rozpočtových pravidel v příštím roce.

Zatímco kabinet premiéra Petera Pellegriniho počítá pro příští rok, kdy se v zemi uskuteční parlamentní volby, s podílem veřejného schodku na hrubém domácím produktu (HDP) 0,49 procenta, podle NBS deficit dosáhne až 1,6 procenta HDP. Centrální banka na rozdíl od vlády neočekává propad investic, odhaduje ale například nižší příjmy státu z dividend či ze zavedení plnohodnotné elektronické evidence tržeb podnikateli.

NBS poukázala také na plány vlády ohledně hospodaření země v letech 2021 a 2022 bez deficitu veřejných financí, aniž kabinet navrhl opatření na dosažení tohoto cíle, který má činit až 1,15 procenta HDP. Podle NBS se veřejný dluh země udrží pod hranicemi sankčních pásem takzvané dluhové brzdy jen v případě uskutečnění chybějících konsolidačních opatření.

Předloha slovenského rozpočtu pro příští rok počítá například s dodatečnými příjmy z vyššího zdanění cigaret, které odmítla jedna z koaličních stran, a naopak nezahrnuje finanční dopady schválených změn ve způsobu výpočtu starobních penzí. Vláda na to zareagovala návrhem na zvýšení a prodloužení platnosti zvláštní bankovní daně. Podle ministra financí Ladislava Kamenického je potřeba tyto změny zohlednit prostřednictvím úpravy parametrů předlohy rozpočtu při jednání ve sněmovně.

Nezávislá slovenská rozpočtová rada dříve upozornila, že bez dodatečných opatření schodek veřejných financí Slovenska může dosáhnout v roce 2020 až 1,8 procenta HDP. Podle rady návrh rozpočtu opět nadhodnocuje nedaňové příjmy státu a podhodnocuje výdaje samospráv, zdravotnictví a systému sociálního pojištění.

Tříčlenná slovenská koalice nemá ve sněmovně většinu, vládní návrhy ale dlouhodobě obvykle podporuje několik nezařazených poslanců. Vládní strany už nejsou vázány koaliční smlouvou, jejíž platnost skončila na začátku listopadu při zahájení předvolební kampaně. Proti návrhu rozpočtu se ovšem nepostavila žádná z koaličních stran.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika Peter Pellegrini eurozóna veřejné finance vláda SR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy