Slovensko čeká dvouciferný propad ekonomiky, průmysl zasáhla koronakrize

Kvůli dopadům koronaviru počítá Slovenská centrální banka (NBS) na letošní rok s poklesem ekonomiky nejméně o deset procent, v příštím roce by hospodářství Slovenska naopak mohlo zaznamenat relativně silný růst. Oživení ale bude pomalejší, než se dosud čekalo a na úroveň před propuknutím pandemie nemoci covid-19 se ekonomika vrátí až v první polovině roku 2022. NBS to dnes uvedla ve své nejnovější prognóze.

Pro letošek NBS odhaduje pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 10,3 procenta. V roce 2021 by ekonomika měla vykázat růst o 8,4 procenta a v roce 2022 o dalších 4,5 procenta. Letošní recesi způsobí pokles zahraniční poptávky a zastavení značné části ekonomiky v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru, z nichž většinu již Bratislava zrušila.

"Slovenská ekonomika se nachází ve volném pádu. Je to jako bychom se dostali o tři roky zpět. Už letos nastane oživení, v příštím roce se vrátíme k ekonomického růstu. Všechny tyto procesy budou pomalejší, než jsme si mysleli před měsícem," řekl novinářům guvernér NBS Peter Kažimír. Dodal, že zmíněná prognóza obsahuje řadu rizik, jejichž naplnění by skutečné výsledky ekonomiky ještě zhoršilo.

Dosud NBS předpokládala, že hospodářství Slovenska letos propadne o 5,8 až 13,5 procenta, za nejpravděpodobnější scénář označovala pokles asi o devět procent.

NBS očekává, že propad HDP se projeví v růstu nezaměstnanosti, v zemi s 5,5 milionu obyvatel by mohlo být letos zrušeno zhruba 70.000 pracovních míst. Pokud by ale opatření vlády na udržení zaměstnanosti v dostatečné míře nepomohla, hrozí podle NBS ztráta až 100.000 pracovních míst. Centrální banka očekává, že průměrná mzda v zemi letos poprvé v její novodobé historii klesne, a to o 1,7 procenta po růstu o 7,8 procenta loni.

Očekávaný propad slovenské ekonomiky spolu s opatřeními vlády na zmírnění dopadů pandemie covidu-19 podle NBS výrazně zhorší hospodaření státu. Schodek veřejných financí by letos mohl dosáhnout v přepočtu 8,2 procenta HDP oproti deficitu 1,3 procenta HDP loni.

Slovenský průmysl v dubnu, tedy v době pandemie nemoci covid-19, prohloubil tempo propadu výroby, zejména kvůli přerušení činnosti v automobilkách. Pokles výkonů zaznamenalo rovněž stavebnictví. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

"Průmyslová produkce v dubnu dosáhla historického minima od vzniku samostatné Slovenské republiky, meziročně klesla o 42 procent. Pod pokles se podepsalo hlavně prudké snížení výroby dopravních prostředků o 78,9 procenta," uvedli statistici. V březnu se výkony slovenského průmyslu proti loňsku snížily skoro o pětinu.

Automobilový průmysl byl až po propuknutí pandemie covidu-19 hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které si loni udrželo pozici největšího výrobce aut v přepočtu na obyvatele. Po předchozím přerušení produkce pak letos v květnu už znovu montovaly auta všechny slovenské závody čtyř automobilek, které v zemi působí.

V dubnu na Slovensku zaznamenaly meziroční pokles výroby všechny sektory průmyslu. Země pod Tatrami se v EU řadí k zemím s největším podílem průmyslu na hospodářství.

Produkce slovenského stavebnictví v dubnu klesla nejvíce za poslední tři roky, a to o 13,7 procenta. V březnu se snížila v meziročním srovnání o 3,1 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Slovensko Průmysl NBS (slovenská centrální banka)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy