Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Ve slovenské účtenkové loterii mohli zájemci prostřednictvím registrace pokladních dokladů hrát o peněžité výhry či věcné ceny. Zájem veřejnost o účast v loterii postupně ale opadl. Zatímco na začátku se do ní podle Tiposu zapojovalo v pětimilionové země pod Tatrami půl milionu hráčů, loni to bylo jen 19.000 lidí.

"V dnešní době máme modernější a efektivnější nástroje pro boj s daňovými podvody v oblasti evidence tržeb. V této oblasti byla zavedená eKasa a důvody provozování účtenkové loterie z roku 2013 už dnes, po téměř osmi letech, jednoduše nejsou aktuální," uvedl Heger.

Plnohodnotnou EET, takzvanou eKasu, Slovensko zavedlo předloni. Podnikatelé v zemi až na výjimky sice již předtím museli evidovat tržby v hotovosti v registračních pokladnách, ty ale před zavedením EET nebyly napojeny on-line na systém Finanční správy a údaje ukládaly jen do své paměti. Daňoví kontroloři na Slovensku v minulosti odhalili více případů manipulace s technickým vybavením pokladen, jejichž cílem bylo snižovat vykázané tržby podnikatelů a následně i daně.

"Díky on-line evidenci tržeb můžeme přesně určit, zda některý provoz vydává nebo nevydává pokladní doklad. Zároveň v případě, že občan nedostane pokladní doklad nebo dostane falešný pokladní doklad, má dnes velmi jednoduchý nástroj na to, aby nás o tom informoval. Tím je oblíbená aplikace Ověř doklad," uvedl podle tiskové zprávy šéf slovenské Finanční správy Jiří Žežulka.

Poslední losování výherců v účtenkové loterii na Slovensku se uskuteční v pondělí, zájemci mohou registrovat účtenky do konce tohoto týdne.

Související

Více souvisejících

Slovensko elektronická evidence tržeb EET Účtenkovka

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy