Slovenský průmysl je z nejhoršího venku? Výkon se začíná zvyšovat

Výkony slovenského průmyslu se v květnu zvýšily o téměř pětinu oproti dubnu, kdy kvůli dopadům pandemie choroby covid-19 byly na historickém minimu v novodobých dějinách země. Navzdory zlepšení produkce průmyslu v zemi zaostala za loňskem o třetinu. Informoval o tom dnes statistický úřad. Stavebnictví v květnu snížilo meziroční propad výkonů jen mírně.

Tempo meziročního propadu průmyslové výroby na Slovensku v květnu zpomalilo na 33,5 procenta ze 42 procent v dubnu. Výsledky ovlivnilo snížení výroby dopravních prostředků o 56,9 procenta.

"Výkon slovenského průmyslu bude v nejbližších měsících nadále určovat zejména pandemie covidu-19, která odstavila nemalou část evropského i slovenského průmyslu. Svého dna už ale téměř s jistotou slovenský (i evropský) průmysl dosáhl v dubnu a květnové zotavování by mělo pokračovat i v příštích měsících," uvedl analytik bankovního domu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Návrat výkonů slovenského průmyslu na úroveň z období před vypuknutím koronavirové krize očekává nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím a hlavním motorem hospodářství v době předchozího ekonomického růstu byla výroba automobilů. Po březnovém propuknutí pandemie závody čtyř automobilek v zemi přerušily výrobu, ve druhé polovině května ale všechny zmíněné továrny už znovu montovaly vozidla.

V květnu zaznamenaly meziroční pokles výroby všechny sektory průmyslu s výjimkou produkce koksu a rafinovaných ropných produktů, meziroční srovnání podle statistiků ale ovlivnila loňská odstávka výroby jedním z producentů. Na konci loňského dubna zahájila revize zařízení bratislavská rafinerie Slovnaft.

Produkce stavebnictví se v květnu meziročně snížila o 12,4 procenta po poklesu o 13,7 procenta v dubnu. To byl zároveň nejvýraznější propad za poslední tři roky. Pandemie podle Koršňáka bude i nadále tlumit výkony stavebnictví, pravděpodobně delší dobu.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí předpokládají, že hospodářství Slovenska letos kvůli dopadům koronaviru klesne zhruba o deset procent. V příštím roce by se ekonomika mohla vrátit k silnějšímu růstu.

Související

Více souvisejících

Průmysl Slovensko Ekonomika Stavebnictví automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 45 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy