Slovenský průmysl v listopadu rostl nejrychleji od léta roku 2019

Produkce slovenského průmyslu loni v listopadu navzdory druhé vlně pandemie nemoci covid-19 stoupla v meziročním srovnání nejrychleji od léta roku 2019. Stavebnictví pak výrazně zmírnilo propad výkonů a dosáhlo nejlepšího výsledku od loňského března. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Slovenský průmysl v listopadu stoupl poprvé od loňského ledna, a to o 2,2 procenta. K vyšším výkonům přispěla i výroba dopravních prostředků, která se meziročně zvýšila o 3,4 procenta po říjnovém poklesu o 4,7 procenta. Právě automobilový průmysl je dlouhodobě tahounem ekonomiky Slovenska.

Od začátku loňského roku do konce listopadu produkce slovenského průmyslu zaostala za stejným obdobím předchozího roku asi o desetinu. Výrazný pokles registrovala zejména v dubnu po propuknutí první vlny covidu-19, kdy na několik týdnů přerušily výrobu například závody všech čtyř automobilek, které v zemi pod Tatrami montují vozidla.

Produkce stavebnictví na Slovensku v listopadu výrazně zmírnila tempo meziročního propadu, a to na devět procent po poklesu o 23,6 procenta v říjnu. Sektor tak dosáhl nejlepšího výsledku od loňského března. Za prvních 11 měsíců minulého roku jeho výkony po úpravě o inflaci klesly meziročně o 12,6 procenta.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Průmysl

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy