Slovenský průmysl v září dál klesal, stavebnictví se naopak zmátořilo

Slovenský průmysl a stavebnictví zaznamenaly v září rozdílný vývoj. Zatímco produkce průmyslu pokračovala v meziročním poklesu, stavebnictví si proti loňsku polepšilo. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Za první tři čtvrtletí průmysl meziročně ještě rostl, stavebnictví ale kleslo.

Produkce slovenského průmyslu v září v meziročním srovnání zpomalila tempo poklesu na 2,5 procenta ze srpnového propadu o 8,1 procenta. Pokračoval pokles výkonů ve výrobě dopravních prostředků, která je hlavním tahounem slovenské ekonomiky. Za první tři čtvrtletí roku průmysl ještě proti stejnému období loni vykázal růst o 2,3 procenta, hlavně díky lepšímu vývoji na začátku roku.

Stavební firmy na Slovensku v září zaznamenaly letos podruhé lepších výsledků v porovnání s loňskem, produkci zvýšily po očištění údajů o inflaci o 2,5 procenta. Za první tři čtvrtletí ale vykázaly zhoršení výkonů o 2,3 procenta.

Slovensko se v EU řadí mezi nejprůmyslovější země. Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v září výrazněji zhoršily výhled růstu ekonomiky Slovenska na tento i příští rok. Důvodem je hlavně očekávané oslabení zahraniční poptávky, na které je slovenské hospodářství závislé.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika Průmysl Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 43 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy