Spotřebitelská důvěra v Německu dál klesá, domácnosti kvůli epidemii více šetří

Spotřebitelská důvěra v Německu už tři měsíce za sebou klesá, přísnější opatření proti šíření nového koronaviru totiž zhoršují vyhlídky příjmů a zvyšují sklon domácností k úsporám. Vyplývá to z dnešních údajů institutu GfK. Jeho index spotřebitelské nálady pro leden klesl na minus 7,3 bodu z minus 6,8 bodu v předchozím měsíci.

Indikátor se tak dostal na nejnižší úroveň od července, pokles byl nicméně o trochu mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali sestup indexu na minus 8,8 bodu.

"Ukazatel úspor je nyní hlavním faktorem, který stojí za třetím poklesem spotřebitelského nálady za sebou," uvedl výzkumný pracovník GfK Rolf Bürkl. Dodal, že oživení lze očekávat až tehdy, kdy pokles počtu případů nákazy koronavirem umožní uvolnit restrikce.

Německá vláda minulý týden kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Až do 10. ledna musejí být zavřené všechny obchody s výjimkou těch, které prodávají základní zboží.

Výzkumný institut DIW v pondělí předpověděl, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí klesne o jedno procento a že v prvních třech měsících příštího roku bude pokles ještě výraznější.

Ve třetím čtvrtletí se německá ekonomika zotavovala z jarního útlumu způsobeného pandemií covidu-19. HDP se zvýšil o 8,5 procenta po propadu o rekordních 9,8 procenta ve druhém kvartálu.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy