Statistici potvrdili výrazné oživení slovenské ekonomiky

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o dvě procenta, v meziročním srovnání pak vykázala růst o 9,6 procenta, což byl nejlepší výsledek od posledního kvartálu roku 2007.

Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad ze srpna. Navzdory příznivému vývoji se ale hospodářství Slovenska ještě nevrátilo na úroveň roku 2019, tedy do období před vypuknutím epidemie nemoci covid-19.

K růstu hrubého domácího produktu (HDP) přispěl export a také domácí poptávka, včetně růstu spotřeby domácností a státu, stejně jako vyšší investice.

Výrazné oživení ekonomiky Slovenska se podle statistiků očekávalo, protože ve druhém loňském čtvrtletí hospodářství negativně ovlivnily dopady koronavirové nákazy. HDP tehdy klesl meziročně o 10,9 procenta.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla podle zpřesněného odhadu meziročně o 8,2 procenta, proti předchozím třem měsícům pak o procento. Meziroční růst ekonomiky byl sice nejvyšší v novodobé historii země, je to ale dáno nízkou srovnávací základnou po loňském nástupu epidemie covidu-19.

Slovenské ministerstvo financí v červnu zlepšilo výhled letošního růstu hospodářství Slovenska na 4,6 procenta z předchozích 3,3 procenta. Loni ekonomika v souvislosti s koronavirovou krizí klesla o 4,8 procenta. Šlo o první pokles hospodářství Slovenska od globální finanční krize z roku 2009.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy