Studie Euler Hermes: Koronakrize ohrožuje v evropském textilním průmyslu 158 tisíc míst

Koronavirová krize ohrožuje zhruba osm procent pracovních míst v evropském textilním a oděvním průmyslu. Podle studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes, na kterou upozornila agentura DPA, by navzdory četným podpůrným opatřením mohlo do konce roku zaniknout v Evropě asi 13.000 společností z tohoto odvětví. V ohrožení je tak kolem 158.000 pracovních míst.

Letos má podle studie Euler Hermes obrat v evropském textilním a oděvním průmyslu klesnout kvůli pandemii o zhruba 19 procent. V dalším roce se sice výrazně zvýší, je však nepravděpodobné, že by před rokem 2023 dosáhl úrovně před krizí, uvedl specialista na toto odvětví z Euler Hermes Aurélien Duthoit.

The #Covid19 crisis puts 158,000 jobs and 6% of companies at risk in Europe's #textiles sector. But there are some signs of resilience. Find out why this industry is the perfect candidate for a greener and digital recovery in our new report. https://t.co/BbIKlMb7zK pic.twitter.com/jwwlm9ZyWP

— Euler Hermes (@eulerhermes) July 22, 2020

Pojišťovna však vnímá krizi také jako příležitost pro evropský textilní a oděvní průmysl, pokud se mu díky rostoucímu povědomí o životním prostředí a důsledkům pandemie podaří odvrátit se od rychlé spotřeby a paradigmatu rychlé módy. Vzorem by mohla být Itálie, kde spotřebitelé, obchodníci i výrobci na rozdíl od globálních trendů upřednostňují dražší a kvalitnější oblečení vyráběné místně.

"Méně dovozu oblečení a jeho nahrazení lokální výrobou by evropskému textilnímu průmyslu přineslo znatelně vyšší dynamiku," uvedl Duthoit.

Hodnota evropského textilního a oděvního průmyslu činí zhruba 205 miliard eur (5,4 bilionu Kč). Euler Hermes upozornil, že firmy z tohoto odvětví se potýkají s výraznějším propadem než jiná odvětví zpracovatelského průmyslu, protože textil a oděvy patří mezi položky, jejichž nákup spotřebitelé v době krize odkládají a šetří na něm.

Největším výrobcem textilu a oděvů v regionu je Itálie. Obrat odvětví v zemi by měl letos klesnout o 22 procent. V Německu se čeká propad o 11 procent a ve Francii o 17 procent.

Mezi roky 2008 a 2019 v evropském textilním a oděvním průmyslu zaniklo podle odhadů 600.000 míst a 22.000 firem. Malé a středně velké firmy mají na celkovém obratu tohoto sektoru v Evropě podíl 60 až 70 procent, což je zhruba dvojnásobek s průměrem širšího zpracovatelského průmyslu.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika propouštění Průmysl Německo Euler Hermes

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy