Švédsko vyloučilo čínské firmy Huawei a ZTE ze sítě 5G, představují hrozbu

Švédsko zakázalo používat v mobilních sítích páté generace (5G) telekomunikační zařízení čínských společností Huawei a ZTE. Oznámil to dnes vládní úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb. Rozhodnutí padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou. Podle expertů ale hrozí, že výstavba sítí 5G se může kvůli tomu zpomalit.

Cílem rozhodnutí je zajistit, aby zařízení používaná v sítích 5G neohrožovala národní bezpečnost. Švédská bezpečnostní služba označila Čínu za jednu z největších hrozeb pro Švédsko, uvedla agentura Reuters.

Evropské země teď přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy tlačí své spojence k vyloučení čínských podniků, které podle nich představují bezpečnostní hrozbu, protože čínské firmy musejí podle zákona pomáhat státním organům ve zpravodajské činnosti.

Ze zákazu používat ve Švédsku zařízení firem Huawei a ZTE budou pravděpodobně těžit skandinávští konkurenti, tedy švédský Ericsson a finská Nokia. "Zákaz omezuje provozovatelům sítí možnost výběru a přináší riziko zpomalení rozvoje 5G," upozornil analytik Ben Wood ze společnosti CCS Insight.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které "chrání před neautorizovaným přístupem" a "zajistí občanům soukromí".

Související

Více souvisejících

5G síť Huawei Švédsko ZTE (čínská firma) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy