Švýcarská ekonomika rekordně klesla. Dno už má ale za sebou, míní analytik

Švýcarská ekonomika se ve druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi propadla proti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Státního úřadu pro hospodářské záležitosti (SECO).

Pokles ekonomiky tak prudce zrychlil z 2,5 procenta v prvním čtvrtletí, byl však o něco mírnější, než očekávali analytici.

Ti podle agentury DPA počítali s devítiprocentním propadem. Ekonom úřadu SECO Ronald Indergand navíc předpokládá, že ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) vrátí k růstu.

"Zatím teď můžeme říct, že dno už máme za sebou, dostali jsme se na něj v dubnu. Od té doby se ekonomika v květnu, červnu, červenci a srpnu zotavovala. Zlepšuje se stále, navzdory zvýšenému počtu případů nemoci covid-19 v poslední době," řekl Indergand agentuře Reuters. "Třetí čtvrtletí bude pozitivní," dodal.

Švýcarská vláda v červnu předpověděla, že se letos ekonomika v důsledku koronavirové krize propadne o 6,2 procenta. Indergand ale teď předpokládá, že celoroční pokles bude mírnější. "Je to zlé, ale ne tak zlé, jak jsme se zpočátku obávali," prohlásil. "Úplné zotavení zabere rok či dva. Do konce roku 2021 bychom se mohli dostat na předkrizové úrovně," dodal.

Klíčové pro dlouhodobější hospodářský růst budou podle Inderganda inovace, které vždy patřily k hlavním motorům švýcarské ekonomiky. Švýcarsko má v přepočtu na obyvatele nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj na světě, upozornila agentura Reuters.

"Švýcarsko nemá žádná ropná pole, ale máme mozky," poznamenal mluvčí švýcarské národní vědecké nadace SNSF Christophe Giovannini. "Vzdělávání, rozvoj myšlení a dovedností mladých lidí a výzkum a inovace jsou klíčem k ekonomickému blahobytu země," dodal.

Související

Stockholm

Švýcarsko plánuje mírovou konferenci o Ukrajině, bez Ruska

Švýcarsko plánuje konferenci o Ukrajině, která se uskuteční ve dnech 15. a 16. června s cílem podpořit mírový proces. Informaci poskytla dnes švýcarská vláda podle agentury Reuters. Rusko, které je vedeno válkou proti Ukrajině již přes dva roky, se však na této konferenci nezúčastní.

Více souvisejících

Švýcarsko Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy