Thomas Cook je nejstarší cestovka. U zrodu stál kněz, klientem byl i Churchill

Společnost Thomas Cook, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, založil baptistický kněz Thomas Cook (1808-1892). Ten 5. července 1841 uspořádal pro 500 cestujících, kteří jeli na pravidelnou schůzku abstinentů, první hromadnou organizovanou cestu vlakem z Leicesteru do Loughborough.

V roce 1845 už zorganizoval první klasický zájezd do Liverpoolu a následně okružní cestu po Evropě. Pobožný muž nazval cestování náhradní drogou. Nepij, ale cestuj a poznávej, radil svým zákazníkům.

Do podnikání se později zapojil také jeho syn John Mason Cook, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později přibyla Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní.

Thomas Cook jménem své společnosti sám prováděl cestující po cizích krajích. Po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta.

BREAKING: "We have not been able to secure a deal to save our business" - Chief executive of Thomas Cook Group, Peter Fankhauser apologises to the company's 'heartbroken' staff and customers.Get the latest on the #ThomasCook collapse here: https://t.co/ZV1DhQ8LZJ pic.twitter.com/VlaT4Uoejf

— Sky News (@SkyNews) September 23, 2019

Thomas Cook stál i za řadou novinek v cestovním ruchu - zajišťoval rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky.

Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. Od roku 1877 měl vlastní cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. V roce 1896 se společnost například stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.

Ve vlastnictví rodiny zůstala společnost až do roku 1928, kdy jí vnuci Thomase Cooka prodali belgické cestovní a železniční společnosti.

Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.

V roce 1948 byl tento klenot Británie znárodněn, v roce 1972 byl zprivatizován. Poté často měnil majitele a současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG, jejímž vlastníkem byla německá maloobchodní skupina KarstadtQuelle, a britské MyTravel. V roce 2015 do společnosti vstoupil čínský konglomerát Fosun International.

Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Služeb společnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně, ve světě zaměstnává asi 22.000 lidí, z toho kolem 9000 v Británii. Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard Kč), čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) cestovní kanceláře Velká Británie Ekonomika cestování

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy