To nejhorší z koronavirové krize teprve přijde, obává se německý regulátor BaFin

To nejhorší z koronavirové krize teprve přijde, ačkoliv žádná bezprostřední hrozba pro finanční stabilitu kvůli pandemii teď nehrozí. Uvedl to dnes německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin. Chmurné vyhlídky globální ekonomice předpovídá také šéf Deutsche Bank, největšího finančního ústavu v Německu, a na zhoršení, než se situace zlepší, upozorňuje i ministr financí Olaf Scholz.

BaFin jako problém vidí další případy nákazy novým koronavirem v mnoha zemích Evropy i jinde ve světě, kvůli čemuž je nutné opět zpřísňovat opatření proti šíření epidemie. Vlády navíc někdy přesně nevědí, jak nyní zareagovat.

Šéf úřadu BaFin Felix Hufeld řekl, že když sleduje nynější vývoj, dělá mu obavy 20 až 30 procent nejslabších institucí, které hodnotí.

"Bezbolestně z toho nevyjdeme, to je jisté. To nejhorší nás teprve čeká," řekl dnes Hufeld na bankovní konferenci. Na pódiu, kde účastníci stáli, od sebe byli odděleni plexisklem.

Chmurné vyhlídky předpovídá i šéf Deutsche Bank Christian Sewing, podle něhož se globální ekonomika nevrátí k normálu ani letos, ani příští rok. Mnoho sektorů navíc bude fungovat s využitím 70 až 90 procent kapacit, což podle něj bude mít vážné následky.

"Mnoho firem se tomu bude muset přizpůsobit, aby zůstaly ziskové, i když budou mít dlouhodobě nižší příjmy," řekl Sewing, jehož citovala agentura Reuters. "Budeme se muset vypořádat se situací, kdy sice budeme mít oživení, ale bude to jen krok za krokem a nebude to ve všech odvětvích," dodal.

K vyhlídkám ekonomiky se vyjádřil i německý ministr financí Olaf Scholz. Přes videohovor se členy hospodářského výboru Evropského parlamentu řekl, že vyhlídky na hospodářské oživení Evropské unie jsou dobré, ale že to nejhorší možná teprve přijde. Německo, které nyní unii předsedá, se podle ministra v příštích měsících zaměří na dokončení fondu obnovy v objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) a na příští víceletý rozpočet EU v objemu 1,074 bilionu eur (přes 28 bilionů Kč).

"Evropa se potýká s historickým úkolem. Reaguje na něj velmi dobře a ukázala solidaritu," řekl Scholz. "Hospodářská situace je v Evropě opravdu vážná. Proto je důležité se ve druhém pololetí vypořádat s hlubokou recesí, kterou teď zažíváme. Současné indikátory nám dávají naději, že to bude solidní oživení, vidíme to v několika evropských zemích. Ten vývoj je ale stále dost ošidný a já nemohu říct, že už jsme z nejhoršího venku," dodal ministr.

EU-Ratspräsidentschaft in Corona-Zeiten ? https://t.co/uVsrw04cHt

— Olaf Scholz (@OlafScholz) September 2, 2020

Nový typ koronaviru se začal koncem loňského roku šířit z centrální Číny a na jaře zasáhl také evropské země. Vlády začaly na šíření pandemie reagovat omezováním aktivit, což se dotklo jak služeb, tak výrobních podniků. Výsledkem byl masivní propad hrubého domácího produktu (HDP) ve většině zemí. Vlády se chtějí stejnému scénáři nyní vyhnout.

V celém světě už se novým koronavirem nakazilo přes 25 milionů lidí, více než 850.000 jich v souvislosti s novým virem zemřelo.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo Deutsche Bank BaFin Olaf Scholz

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 14 minutami

před 38 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

Rada Evropy obvinila Rusko ze smrti Alexeje Navalného. Putina označila za nelegitimního prezidenta

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy