Tržby v obchodech na Slovensku vzrostly, hotely a restaurace naopak živoří

Tržby slovenského maloobchodu v říjnu stouply meziročně o 2,8 procenta, tempo růstu ale zpomalilo ze zářijových 5,8 procenta, což byl nejlepší výsledek za poslední téměř dva roky. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Provozovatelé ubytovacích zařízení i restaurací, jejichž podnikání ovlivnily dopady pandemie a karanténní omezení, zaznamenali propad tržeb.

Růst tržeb slovenského maloobchodu podle statistiků významně podpořily také lepší výsledky hypermarketů a supermarketů.

Hůře se vedlo restauracím a pohostinským podnikům, které po zpřísnění karanténních omezení kvůli koronaviru nesmějí od poloviny října obsluhovat zákazníky ve svých vnitřních prostorách. Tržby sektoru v říjnu v meziročním srovnání klesly o 17 procent po tříprocentním růstu v září.

Výraznějšímu výpadku výnosů nadále čelí provozovatelé ubytovacích služeb. Tempo meziročního propadu jejich tržeb v říjnu zrychlilo na 62,5 procenta po snížení o 29,4 procenta v září. Cestovní ruch na Slovensku se řadí k těm sektorům ekonomiky, které nejvíce zasáhly negativní dopady koronavirové nákazy.

Související

Více souvisejících

Obchody tržby Slovensko Ekonomika cestovní ruch

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy