Ukrajina dostala díky MMF půjčku jedné miliardy kanadských dolarů

Ukrajina dostala za zvýhodněných podmínek půjčku jedné miliardy kanadských dolarů (18,1 miliardy Kč). Jde o první finance z účtu, který na pomoc zemi napadené Ruskem zřídil Mezinárodní měnový fond (MMF). Na svém twitterovém účtu o tom dnes informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

"Jsem vděčný (kanadské vicepremiérce Chrystii Freelandové) za podporu a komplexní pomoc Ukrajině v boji proti agresorovi," napsal Šmyhal na twitteru. Odkazoval přitom na invazi Ruska, které Ukrajinu napadlo 24. února.

Výkonná rada MMF v dubnu schválila vytvoření nového účtu, který umožňuje bilaterálním dárcům a mezinárodním skupinám bezpečnou cestu pro posílání finanční pomoci na Ukrajinu. Tamní vládě tak může směřovat finanční pomoc ve formě grantů a půjček.

Peníze už přislíbilo Německo a zájem projevily i další země, uvedl minulý týden mluvčí MMF Gerry Rice.

Příjmy ukrajinského rozpočtu pokrývají po ruské invazi méně než polovinu výdajů, uvedl v úterý předseda výboru ukrajinského parlamentu pro finance, daně a cla Danylo Hetmancev. "Musíme si půjčovat pět miliard dolarů (téměř 118 miliard Kč) měsíčně. Pokud je nedostaneme, budeme muset snížit výdaje," řekl Hetmancev.

Podle údajů ukrajinského ministerstva financí země od ledna do května obdržela od zahraničních partnerů 151,1 miliardy hřiven (přes pět miliard USD). Zmíněná suma nezahrnuje půjčku od Kanady.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy