Ukrajinský parlament schválil opatření, která mají pomoci tamním podnikům za války

Ukrajinský parlament schválil opatření, která mají pomoci tamním podnikům během války s Ruskem. Zahrnují i snížení daní na jednotnou sazbu dvě procenta, informoval dnes ukrajinský premiér Denis Šmygal. Vláda též bude financovat program půjček pro zemědělce v hodnotě 25 miliard hřiven (bezmála 19 miliard Kč).

Nový zákon podpořil prezident Volodymyr Zelenskyj, který vyzval vládu, aby zvýšila podporu zejména malým a středním podnikům. Nové pobídky zahrnují novou jednotnou daňovou sazbu dvě procenta pro všechny podniky s obratem nižším než deset miliard hřiven (7,6 miliardy Kč) oproti předchozí 20procentní dani z přidané hodnoty a 18procentní dani ze zisku, uvedl Šmygal v prohlášení. "Jsem přesvědčen, že tato rozhodnutí posílí naši ekonomickou frontu," dodal.

Zelenský podle některých médií dříve uvedl, že placení rovné daně bude dobrovolné. "Pokud můžete, zaplaťte," uvedl v prohlášení ukrajinský prezident. Těm malým podnikům, které nemohou, však vláda "nebude klást žádné otázky".

Ukrajina se též snaží získat finance mimo jiné vydáváním jednoletých dluhopisů denominovaných v hřivnách. Dnes při třetí emisi těchto cenných papírů vybrala 5,4 miliardy hřiven.

Největší konflikt v Evropě od druhé světové války způsobil humanitární a hospodářský šok a Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden varoval před možným poklesem hrubého domácího produktu (HDP) minimálně o deset procent. Pokud ale vojenský konflikt potrvá delší dobu, mohl by se ukrajinský HDP podle MMF snížit o 25 až 35 procent.

Ukrajinské ministerstvo hospodářství očekává, že ztráty v důsledku válečného konfliktu dosáhnou třetiny až poloviny hrubého domácího produktu země. Podle průzkumu evropského obchodního sdružení je v plném provozu pouze 13 procent ukrajinských malých a středních podniků, zatímco 42 procent z nich neběží vůbec.

Související

Více souvisejících

Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy