USA chtějí přimět Británii k vyloučení Huawei z budování sítí 5G, do Londýna míří delegace

Spojené státy chtějí přesvědčit Británii, aby při modernizaci své telekomunikační sítě nepoužívala zařízení čínské společnosti Huawei Technologies. Podle zdrojů agentury Reuters v pondělí za tímto účelem do Británie dorazí americká delegace.

Předpokládá se, že Británie ohledně používání zařízení firmy Huawei při budování mobilních sítí páté generace (5G) rozhodne už tento měsíc. Britský státní tajemník pro bezpečnost Brandon Lewis dnes řekl BBC, že toto rozhodnutí bude učiněno "relativně brzy".

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl listu Sunday Times, že americký prezident Donald Trump a jeho poradci pohrozili, že Británii přestanou poskytovat některé zpravodajské informace, pokud zařízení firmy Huawei povolí.

Britská vláda nicméně musí vzít na zřetel i své vztahy s Pekingem a varování telekomunikačního průmyslu, že zákaz používání zařízení společnosti Huawei by budování nových sítí výrazně prodražil, upozornila agentura Reuters.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory. Technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei 5G síť Velká Británie USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy