V Německu v březnu stoupla výroba i export více, než se čekalo

Průmyslová výroba i export se v březnu v Německu zvýšily, oznámil dnes místní statistický úřad a ministerstvo hospodářství. Zatímco průmyslová výroba se meziměsíčně zvýšila o 2,5 procenta, vývoz vzrostl o 1,2 procenta. Oba údaje překonaly očekávání.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že průmysl přidá 2,3 procenta. Meziročně se jeho výkon zvýšil o 5,1 procenta a nejvíce se dařilo stavebnictví, které meziměsíčně stouplo o deset procent. Už ve čtvrtek statistický úřad oznámil, že v březnu se třetí měsíc po sobě zvýšil také objem průmyslových zakázek, kde růst proti loňskému únoru přesáhl devět procent. Loni v únoru ještě pandemie nebyla.

Nárůst vývozu překonal očekávání analytiků více než dvojnásobně, protože ti jej odhadovali na 0,5 procenta. V meziročním srovnání export stoupl o 16,1 procenta na 126,5 miliardy eur, což byl největší měsíční nárůst. K úrovni z loňského února ale německému vývozu stále ještě 0,9 procenta chybělo, i když rostl už 11. měsíc po sobě. Přestože ve srovnání s předchozím měsícem se o 6,5 procenta zvýšil i dovoz, klesl obchodní přebytek Německa na nejnižší úroveň od loňského dubna.

Třetí měsíc po sobě se snížil vývoz německého zboží do Británie, která k 1. lednu definitivně opustila jednotný trh EU. V březnu do této země putovalo meziročně o 13,2 procenta méně zboží. Naopak vývoz do Číny se meziročně zvýšil, a to o téměř 38 procent.

Za celé první čtvrtletí se vývoz z Německa meziročně zvýšil o 2,4 procenta na 332,6 miliardy eur. Dovoz v prvních třech měsících roku stoupl o 2,4 procenta na 280 miliard eur a úroveň před krizí překonal o 6,7 procenta.

Po loňském propadu o 4,8 procenta letos německá ekonomika podle ministra hospodářství Petera Altmaiera vykáže růst o 3,5 procenta. Podrobné výsledky o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí oznámí statistici 25. května.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy