V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard

V Německu zadrželi bývalého šéfa finanční společnosti Wirecard Marcuse Brauna. Vyšetřovatelé ho podezírají, že nadhodnocoval příjmy a lhal o skutečném stavu firmy, aby ji zatraktivnil před investory. Braun podle médií odpoledne stanul před soudem, který nařídil manažera propustit na kauci pět milionů eur (přes 133 milionů Kč). Minulý týden vyšel najevo skandál, když se zjistilo, že ve firmě chybí asi 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč).

Firma v pondělí přiznala, že účty, na kterých měla být uvedená částka, patrně vůbec neexistují. Auditoři z EY odmítli podepsat účetní závěrku firmy za loňský rok právě proto, že nemohli dohledat účty, na kterých mělo být oněch 1,9 miliardy eur.

Braun byl zadržen v pondělí večer. Podle dnešního rozhodnutí soudu je možné Brauna propustit na kauci, ale pod podmínkou, že se bude každý týden hlásit na policii, uvedla prokuratura.

Funkce šéfa společnosti se Braun vzdal minulý týden, kdy vyšel skandál s chybějícími miliardami najevo. V pondělí firma vyhodila provozního ředitele Jana Marsaleka, který byl z řídícího týmu firmy odvolán už minulý týden. Marsalek měl podle agentury DPA na starosti každodenní chod firmy, včetně jejich aktivit v jihovýchodní Asii. Tam se zřejmě i podvod s penězi stal.

Firma nejprve tvrdila, že 1,9 miliardy eur mělo být na vázaných účtech u dvou bank na Filipínách. Dotčené finanční domy ale již uvedly, že Wirecard není jejich klientem a že dokumenty, které měly vklad peněz dokazovat, jsou padělky.

Společnost Wirecard byla v Německu považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb a její akcie byly zařazeny i do prestižního indexu frankfurtské burzy DAX. Už loni se ale začaly v britském listě Financial Times (FT) objevovat články, které zpochybňovaly účetní postupy firmy. Podnik to vždy odmítal, jeho akcie ale od té doby citelně klesly. Další propad se dostavil na současný skandál s chybějícími miliardami.

Související

Wirecard, ilustrační foto

Evropské aktivity zkrachovalé Wirecard převezme banka Santander

Evropské aktivity zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard převezme velká španělská banka Santander. Přejde k ní i 500 pracovníků německé firmy. V pondělí to oznámil insolvenční správce Wirecard Michael Jaffé. Nadějný hráč na rychle rostoucím trhu finančních služeb vyhlásil insolvenci v červnu poté, co vyšel najevo rozsáhlý účetní skandál.
Wirecard, ilustrační foto

Kauza Wirecard: Němečtí zákonodárci začali vyšetřovat kolaps firmy

Němečtí zákonodárci dnes zahájili parlamentní vyšetřování pádu finanční společnosti Wirecard. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřování podle ní přinutí vládu poskytnout více informací ohledně toho, proč se úřadům skandál kolem firmy Wirecard nepodařilo včas odvrátit.

Více souvisejících

Wirecard Německo Ekonomika Marcus Braun (Wirecard)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy