V Polsku se zhroutil zpracovatelský sektor, aktivita klesla na nové minimum

Aktivita ve zpracovatelském sektoru v Polsku v dubnu kvůli koronavirové krizi klesla na rekordní minimum, zatímco v Maďarsku zůstala v blízkosti minima, na které se dostala v březnu. Ukázaly to výsledky průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v Polsku v dubnu klesl na 31,9 bodu z březnových 42,4 bodu. Sestoupil tak hlouběji pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Na nová rekordní minima se dostaly také dílčí indexy, které sledují vývoj produkce, nových zakázek a exportu.

"Polský zpracovatelský sektor se v dubnu zhroutil, neboť poptávka a výroba prudce klesly v důsledku karanténních opatření," uvedl podle agentury Reuters Trevor Balchin ze společnosti IHS Markit.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v Maďarsku se v dubnu zvýšil na 33,6 bodu z rekordního minima 29,1 bodu v předchozím měsíci. Zůstal nicméně hluboko pod padesátibodovou hranici oddělující pokles aktivity od růstu.

"Index i nadále signalizuje velmi rychlý propad," uvedla asociace logistiky, nákupu a správy zásob, která index sestavuje.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Polsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy