Rezoluce o Babišovi bude mít na Česko reálný dopad, tvrdí Niedermayer

Poslanci Evropského parlamentu v pátek schválili rezoluci kritickou k možnému střetu zájmů českého premiéra. Podle europoslance Luďka Niedermayera to Česko zasáhne. Stejný den se projednávala i podoba fondu obnovy, kterou Andrej Babiš zkritizoval.

V pátek schválili europoslanci rezoluci, ve které mimo jiné vyzývají k nulové toleranci vůči střetům zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování. Podle europoslance Luďka Niedermayera, který hlasoval pro přijetí rezoluce, to bude mít na Českou republiku reálný dopad.

„Byl bych rád, kdyby si rezoluci přečetly české orgány, které rozhodují o poskytování dotací. Jsou tady státní orgány, které poskytují dotace firmám skupiny Agrofertu, a mám pocit, že by se měly zamyslet nad tím, zda postupují podle unijního práva,“ řekl Niedermayer pro Český rozhlas.

Sám je proti prvnímu bodu rezoluce. V něm Evropský parlament vítá obnovení vyšetřování českého premiéra v souvislosti s účastí na projektu Čapí hnízdo. „Já tento bod nevítám. Pro jsem hlasoval kvůli dalším 49 bodům,“ upřesnil. „Cílem rezoluce je vytvářet určitý politický tlak a formulovat politický názor,“ dodal. 

Proti rezoluci vystoupila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která chce připravit premiérovi reakci. „Máme skutečně propracovaný systém kontrol, nastavené jednotné metodické prostředí," chválila na pondělním jednání vlády. „Nerozumím, z jakého titulu se Evropský parlament vměšuje takto do záležitostí ČR, podle mě toto nemá v historii obdoby," řekla.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka je ale jiného názoru. Byl by rád kdyby komise vydala jednoznačný verdikt. „Premiér si musí udělat jasno – buď se rozhodne zpřetrhat jakékoli vlastnické vazby k celé skupině Agrofert, nebo se musí rozhodnout, jestli chce v politice pokračovat. Je to poměrně jednoduché,“ komentoval pro Český rozhlas.

Nejdůležitější je brzká dohoda fondu obnovy

Ve stejný den se konalo jednání o konkrétní podobě fondu obnovy proti následkům koronaviru. Ten by měl být spojený s dlouhodobým rozpočtem EU pro období 2021-2027. EU si na to chce půjčit 750 miliard eur a splácet je má až po roce 2027. Pro to, kde najít peníze, existuje několik scénářů. První variantou jsou celoevropské daně, které by šly rovnou EU. Další je navýšení příspěvku od členských států nebo snížení výdajů Evropské unie

„Z dlouhodobého a pragmatického pohledu by bylo nejlepší zvýšit příjmy, co jdou do rozpočtu přímo. Můžou to být spíše daně nebo různé poplatky. Ty další možnosti jsou méně výhodné, protože třeba příspěvky jsou politikum,“ podělil se Niedermayer. „Mohly by to být například poplatky nebo daně, navázané na poškozovaní klimatu a životního prostředí“.

Podle Niedermayera se ale nerýsuje rychlá dohoda, což je špatná zpráva. „Pro středně bohatou zemi, která je závislá na vývozu do ostatních zemí EU, je úplně zásadní, aby ta dohoda padla co nejdříve. Takže vyjednávat co nejlépe, ale zároveň je pro nás důležité, aby ta dohoda byla uzavřena co nejdříve,“ upozornil.

Česka republika se k návrhům staví odmítavě. Andrej Babiš se vyslovil proto, aby se víceletý finanční rámec EU projednával odděleně od fondu obnovy. Zmínil také, aby se o rozdělení peněz z fondu rozhodlo, až budou známé celkové ekonomické dopady pandemie.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Luděk Niedermayer Andrej Babiš europoslanci evropský parlament

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy