Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se opět výrazně snížila

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se opět výrazně snížila. K poklesu přispívá mírné počasí, plné zásobníky plynu a také hojné příjezdy tankerů se zkapalněným zemním plynem (LNG).

Klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku za dnešek zlevnil o více než 13 procent zhruba na 123 eur (asi 3000 Kč) za megawatthodinu (MWh), nejníže od června. Zůstává však výrazně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Meteorolog společnosti Refinitiv Georg Müller upozornil, že počasí do konce října by mělo být relativně příznivé, s teplotami nad normálem, ale i s částečně nestabilními podmínkami a občasným deštěm. "Zásobníky už skoro přetékají a LNG sem stále proudí, takže bychom se mohli potýkat i s nadměrnou nabídkou," uvedl podle agentury Reuters jeden z analytiků z evropského průmyslu. Ceny by tak podle něj mohly nadále klesat.

Evropské zásobníky plynu jsou podle údajů společnosti Gas Infrastructure Europe zaplněny už téměř z 92 procent, což před zimou překračuje cíle, které si evropské země stanovily. Podle dat výzkumného ústavu Agenda Austria se navíc spotřeba plynu v Evropské unii v první polovině roku snížila o šest procent ve srovnání se stejným obdobím let 2017 až 2021.

"Několik evropských zemí oznámilo, že situace kolem dodávek je před nadcházející zimou dobrá," uvedla podle agentury Bloomberg společnost Energi Denmark, která se zabývá obchodováním s energiemi. "Mírné a větrné počasí znamená, že poptávka v tuto chvíli ještě nezačala opravdu stoupat," dodal podnik.

Analytici společnosti Alfa Energy předpokládají, že ceny plynu v Evropě budou kvůli vysokým dodávkám LNG a téměř plným zásobníkům pravděpodobně pokračovat v poklesu. Podle analytiků oslovených agenturou Reuters by ale další snižování cen plynu mohly omezit zprávy, že Čína požádala státní dovozce plynu, aby přestali LNG prodávat dál asijským a evropským zemím. Peking si tak chce zajistit vlastní dodávky na zimní sezonu.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy