Volkswagen se prohne. V Polsku dostal rekordní pokutu za Dieselgate

Polský úřad na ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů uložil německému automobilovému koncernu Volkswagen pokutu 120,6 milionu zlotých (asi 718 milionů Kč) jako trest za to, že klamal zákazníky ohledně automobilových emisí. Jde o nejvyšší pokutu, jakou kdy za porušení práv spotřebitelů úřad uložil.

Polský úřad je tak dalším v pořadí, který Volkswagen potrestal v aféře dieselgate, tedy za manipulaci s testy emisí, uvedl dnes zpravodajský server Onet.pl.

Volkswagen používal ve vozech Volkswagen, Audi, Seat a Škoda vyrobených po roce 2008 počítačový program k řízení vznětových motorů, který umožňoval při testech snižovat úroveň emisí dusíku. V běžném provozu byly tyto hodnoty ale vyšší. Skutečnost byla značně vzdálena tomu, co německá automobilka uváděla v reklamách a homologačních dokumentech. Volkswagen dal rovněž pokyny prodejcům, aby neuznávali reklamace zákazníků ohledně emisí.

Podle komuniké úřadu se mezi polskými zákazníky zvyšuje ekologické povědomí, mnoho lidí si tak mohlo úmyslně vybrat vozy, v jejichž spalinách mělo být škodlivých látek méně.

Volkswagen loni podle údajů polské agentury pro automobilový trh Samar v Polsku prodal 51.520 osobních automobilů stejnojmenné značky. Nejžádanějším typem vozu v Polsku byla česká dceřiná značka Škoda, těchto aut se tam prodalo 68.644.

Předloni vyměřila německá prokuratura Volkswagenu za falšování údajů o emisích pokutu jednu miliardu eur (přes 25 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak k zodpovědnosti.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Týkalo se to rovněž aut českého výrobce Škoda.

Náklady na pokuty, svolávací akce a na vyrovnání v civilních sporech po celém světě už Volkswagen stály více než 33 miliard dolarů (745 miliard Kč). Rekordní pokutu dostala německá automobilka také loni v prosinci v Austrálii, kde jí za skandál kolem falšování emisí byla uložena pokuta 125 milionů australských dolarů (1,9 miliardy Kč).

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.
Volkswagen

Dieselgate: Soud zastavil řízení s bývalým šéfem VW obviněným z manipulace

Soud v německém Braunschweigu zastavil trestní řízení s bývalým šéfem německého automobilového koncernu Volkswagen Martinem Winterkornem, které se týkalo manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem podniku. Winterkorna nicméně stále čeká soudní proces, ve kterém kvůli emisní aféře čelí obvinění z podvodu, informují dnes tiskové agentury.

Více souvisejících

dieselgate volkswagen Polsko Ekonomika pokuty

Aktuálně se děje

před 19 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy