WSJ: Rusko chce v krizi zarazit vyvádění zisků do zahraničí

Hospodářské krize vyvolaná koronavirem vede Kreml k tomu, že chce zacpat skulinu, kterou ruské firmy s oblibou vyvádí zisky do zahraničích holdingů. Moskva od ledna zvýší daňovou sazbu u zisků, které společnosti převádějí do jurisdikcí s nižšími daněmi, jako je Kypr, Malta a Lucembursko. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který tento krok Moskvy označuje za dosud nejagresivnější opatření, jak do země vrátit daňové příjmy.

Až dosud ruské společnosti, které posílaly zisky ve formě dividend nebo úrokových výnosů holdingům ve zmíněných jurisdikcích, platily v Rusku daně v průměru dvě procenta. Pravidlo bylo zprvu zavedeno pro zahraniční společnosti. Mělo je povzbudit k podnikání v Rusku tím, že tam pouze mírně danily zisky, které vracely do svých domovských zemí. Ruské společnosti nicméně tuto mezeru v pravidlech po dlouhou dobu využívaly k tomu, aby si tak snížily daně.

Rusko na většinu úrokových příjmů uplatňuje daň 20 procent a 13procentní daň u příjmů z dividend. Na Kypru může být podobná daň i nulová.

Ruská vláda daň na většinu úrokových výnosů či dividend, které společnosti převádí na Kypr, Maltu, nebo do Lucemburska, zvýší na 15 procent. Očekává, že tak získá přes dvě miliardy dolarů ročně (45,2 miliardy Kč).

Změna je součástí dlouhodobé snahy prezidenta Vladimira Putina zamezit odlivu financí ze země a vracet do ní ruský kapitál. Koronavirová krize a nízká cena ropy dopadly na příjmy státního rozpočtu a zemi stáhly do recese. Byly katalyzátorem k takovému rozhodnému kroku, uvedl náměstek ministra financí Alexej Sazanov.

Ruská státní pokladna potřebuje hotovost. Za devět měsíců letošního roku nahromadila rozpočtový deficit 23 miliard dolarů. Podle Mezinárodního měnového fondu ruská ekonomika letos poklesne o 4,1 procenta.

Například na Kypru sídlí stovky ruských společností. Patří mezi ně zemědělský konglomerát Rusagro Group, internetová skupina Mail.ru či zprostředkovatel plateb Qiwi. Skupina O’Key Group, který má v Rusku na 160 supermarketů, sídlí v Lucembursku. Největší ruská technologická společnost Yandex a největší maloobchodní prodejce X5 Retail Group sídlí v Nizozemsku.

Související

Více souvisejících

Rusko

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy