Za krachem Thomas Cook je hamižnost, vláda a pojišťovny zaplatí půl miliardy liber

Krach britské cestovní kanceláře bude britskou vládu a pojišťovny stát přes 500 milionů liber (asi 14,6 miliardy Kč), napsal dnes list Financial Times (FT). Podle vlády přijde refundace zrušených rezervací na 420 milionů liber, desítky milionů se zaplatí hoteliérům a na zhruba 100 milionů vyjde tisícovka charterových letů, jimiž se klienti zbankrotované firmy dopravují do Británie.

Tyto výdaje převyšují finanční prostředky, kterými disponuje fondový systém ATOL určený pro řešení náhrad poškozených klientů zkrachovalých kanceláří. Do fondu ATOL přispívají povinně všechny britské cestovní kanceláře a k ruce nyní má 570 milionů liber.

Krach jedné z nejstarších cestovní kanceláří tento týden výrazně postihl její věřitele, dodavatele a partnery. Bankám - včetně Barclays, Morgan Stanley, UniCredit, Credit Suisse a Royal Bank of Scotland - hrozí odpisy až 1,8 miliard liber. Thomas Cook podle FT dluží 1,9 miliardy liber a podle zdrojů blízkých bankám lze očekávat, že věřitelé, tedy banky a držitelé dluhopisů, valnou část svých peněz už neuvidí.

Britský parlament ve čtvrtek oznámil, že hodlá krach společnosti vyšetřit a přezkoumat účetnictví firmy, platy vedení a roli auditorů. Výbor pro obchodní, energetickou a průmyslovou strategii chce vyslechnout šéfa společnosti Petera Fankhausera a dále předsedu představenstva, finančního ředitele i auditory.

"Za bankrotem společnosti Thomas Cook se podle všeho skrývá příběh korporátní hamižnosti, který vzbuzuje vážné otázky ohledně toho, jak jednalo vedení Thomase Cooka a jak společnost řídilo," uvedla předsedkyně komise Rachel Reevesová.

Podle zdroje blízkého insolvenci jsou aktiva Thomase Cooka "tristní". Čtyři desítky letadel britské flotily zkrachovalé cestovní kanceláře jsou staré v průměru 11 let. Síť kamenných poboček na hlavních třídách britských měst firma nevlastní, ale má je pronajaté. Největší hodnotu mají patrně letištní sloty, tedy přidělené časy vzletů a přistání, o které už projevily zájem společnosti Virgin Atlantic a Wizz Air. Hodnotu má i sama značka Thomas Cook.

Nějaký kapitál patrně půjde získat z hotelů Thomas Cook. Společnost uzavřela v roce 2017 strategické partnerství se švýcarskou investiční firmou LMEY Investments a společně o rok založily fond na rozvoj hotelové sítě v objemu 150 milionů liber. LMEY uvedla, že by nyní chtěla 42procentní podíl Thomase Cooka odkoupit a hledá partnera k provozu hotelové sítě.

Před krachem byla většina věřitelů připravena vyměnit dluhy společnosti za majetkový podíl 450 milionů liber. Firmu chtěla koupit čínská společnost Fosun, která měla získat stejný majetkový podíl jako věřitelé. Počítalo se s tím, že čínský investor získá nejméně 75 procent aktivit v pořádání zájezdů 25 procent letecké divize, napsala na sklonku srpna agentura Reuters.

Cestovní kanceláři se ale po dohodnutí finanční injekce 900 milionů liber nepodařilo získat dodatečný kapitál v objemu 200 milionů liber, který požadovaly věřitelské banky. Thomas Cook o tuto částku žádal mimo jiné i britskou vládu, která žádost odmítla, protože by to podle ní bylo plýtvání penězi daňových poplatníků, napsala v úterý agentura Reuters.

"Kolují různé fámy, ale faktem je, že 200 milionů (liber) je podhodnocený odhad toho, co by Thomas Cook potřeboval na velmi krátkou dobu, na jeden nebo dva týdny," řekla televizi Sky News britská ministryně obchodu Andrea Leadsomová.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy