Začal ostře sledovaný proces v rámci Dieselgate. Verdikt může mít vážné dopady pro VW

Německý nejvyšší soud v Karlsruhe se dnes začal poprvé zabývat případem, v němž se majitel vozu Volkswagen domáhá, aby automobilka jeho auto kvůli manipulacím s měřením emisí odkoupila za původní cenu. Verdikt ve sledovaném případu, který by mohl mít dopady i na řadu podobných, se dnes neočekává.

Němec Herbert Gilbert, který tvrdí, že v autech značky Volkswagen jezdí celý život, si v lednu 2014 koupil použitý Volkswagen Sharan 2.0 TDl za 31.490 eur (dnes 851.000 Kč). Vůz s motorem Typ EA 189 ale - jak se později ukázalo - využíval software pro manipulaci s měřením emisí. Díky němu jich vůz výrazně méně produkoval při kontrolních testech než ve skutečném provozu.

Důchodce Gilbert se po tomto zjištění podle svého vyjádření cítil oklamaný, protože si chtěl koupit auto, které bude šetrné k životnímu prostředí. Kdyby už tehdy znal pravdu, vůz by si nekoupil. Automobilku, která emisemi manipulovala v milionech případů, se proto rozhodl zažalovat a domáhat se navrácení celé kupní ceny vozu.

Soud v Bad Kreuznachu v západoněmeckém Porýní-Falci jeho žalobu v říjnu 2018 odmítl. Odvolací soud v Koblenzi ale v červnu 2019 rozhodl jinak. Automobilka podle něj ve snaze o maximalizaci zisku systematicky klamala úřady, konkurenci i spotřebitele. Volkswagen proto podle soudu kupujícímu dluží náhradu škody 25.616 eur (691.000 Kč). Od kupní ceny soudci několik tisíc eur odečetli kvůli tomu, že byl vůz v mezidobí používán.

Gilbert se ale s rozhodnutím nespokojil a u Spolkového soudního dvora, jak se německý nejvyšší soud oficiálně jmenuje, se nyní domáhá plného odškodnění. Rozhodnutí předchozí instance napadla také automobilka, která jakoukoliv platbu odmítá a tvrdí, že se auto dalo po celou dobu plně používat. Navíc byl u vozu později aktualizován software, čímž byla manipulace s měřením emisí odstraněna.

Proces je velmi sledovaný, protože v podobném postavení jako Gilbert jsou v Německu desetitisíce lidí. Další stovky tisíc zřejmě od Volkswagenu dostanou odškodnění. V polovině února Volkswagen německým zákazníkům nabídl celkem 830 milionů eur (22,4 miliardy Kč). Na každého odškodněného klienta by tak mohlo připadnout 1800 až 2100 eur (zhruba 48.400 až 56.600 Kč).

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.
Volkswagen

Dieselgate: Soud zastavil řízení s bývalým šéfem VW obviněným z manipulace

Soud v německém Braunschweigu zastavil trestní řízení s bývalým šéfem německého automobilového koncernu Volkswagen Martinem Winterkornem, které se týkalo manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem podniku. Winterkorna nicméně stále čeká soudní proces, ve kterém kvůli emisní aféře čelí obvinění z podvodu, informují dnes tiskové agentury.

Více souvisejících

dieselgate volkswagen Německo auto

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy