Daimler zvýšil prodej mercedesů, automobilka představila novou strategii

Prodej osobních aut Mercedes-Benz se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o čtyři procenta na 613.770 vozů, a to díky silné poptávce v Číně. Zaznamenal tak první čtvrtletní růst v letošním roce. Oznámil to dnes německý koncern Daimler, který vozy Mercedes-Benz vyrábí.

Firma současně představila novou firemní strategii, která počítá se snížením nákladů a výdajů a s podporou výroby elektrických aut.

"Poptávka ze strany našich zákazníků byla ve třetím čtvrtletí výrazně vyšší, než jsme v březnu a dubnu vzhledem k problémům spojeným s pandemií předpokládali," uvedl členka představenstva automobily Daimler Britta Seegerová, která má na starosti prodej a marketing.

V období od ledna do září se prodej osobních automobilů Mercedes-Benz meziročně propadl o více než deset procent zhruba na 1,55 milionu vozů. "Budeme pozorně sledovat vývoj ve čtvrtém čtvrtletí, současná úroveň poptávky je nicméně povzbuzující," uvedla Seegerová.

V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, se prodej osobních vozů Mercedes-Benz ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o čtvrtinu. V Evropě prodej klesl o méně než procento, zatímco v Severní Americe se propadl téměř o deset procent.

Daimler současně na dnešní virtuální schůzce s investory uvedl, že do roku 2025 hodlá snížit fixní náklady, kapitálové výdaje a výdaje na vývoj a výzkum o více než 20 procent ve srovnání s rokem 2019. Chce se také více zaměřit na luxusnější produkty a stát se předním světovým výrobcem elektrických aut.

Daimler už snížil náklady kvůli pandemii nemoci covid-19, která způsobila propad prodeje aut a stáhla firmu v prvním a druhém čtvrtletí do provozní ztráty. Mercedes-Benz proto přestal vyrábět sedany v USA a zaměřil se tam na ziskovější sportovně-užitkové vozy (SUV), spojil se ve vývoji elektrických motorů s Volvo Trucks a zastavil alianci pro vývoj automatizovaných vozů s BMW.

Investoři firmu Daimler obviňují, že v poslední době příliš spoléhala na úspěch z posledních let a zaspala důležitá rozhodnutí, zejména pak přechod na elektromobilitu, uvedla agentura DPA.

Související

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Mercedes-Benz vyplatí zaměstnancům v Německu rekordní odměny

Zhruba 93.000 zaměstnanců výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz v Německu se může těšit na rekordně vysoké prémie. Automobilka každému z nich jako podíl na loňských hospodářských výsledcích vyplatí jednorázový bonus ve výši až 7300 eur (zhruba 175.000 Kč). Před rokem činil tento bonus 6000 eur. Informovala o tom agentura DPA.

Více souvisejících

mercedes Daimler automobilový průmysl Ekonomika Německo elektromobily

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy