Zakladatel Zary věnoval španělským nemocnicím 63 milionů eur

Zakladatel oděvního řetězce Zara a jeden z nejbohatších lidí na světě věnoval španělským nemocnicím zdravotnické pomůcky na boj proti koronaviru za 63 milionů eur (1,7 miliardy Kč). Na 1450 ventilátorů, 450 postelí a milion rychlotestů dovezl Amancio Ortega z Číny, část ze tří milionů darovaných roušek pak nechal vyrobit v deseti velkých továrnách mateřské společnosti Zary - Inditex - přímo ve Španělsku.

Informoval o tom list La Vanguardia. Ortega se angažuje za zlepšení španělského zdravotnictví dlouhodobě. Před dvěma lety darovala jeho nadace 320 milionů eur na pomoc nemocným rakovinou. Z peněz si veřejné zdravotnické kliniky pořídily 290 mamografů a ozařovacích přístrojů nejnovější generace. Zakladatel Zary, která má pobočky i v České republice, je podle časopisu Forbes pátým nejbohatším člověkem na světě.

Za darované roušky už před několika dny poděkoval španělský král Felipe VI. a jednoho večera odměnila textilního magnáta potleskem na balkonech i španělská veřejnost. O Ortegovi se začíná mluvit jako o kandidátovi na Cenu princezny asturské - španělskou obdobu Nobelovy ceny.

Zara v pomoci s bojem proti epidemii není sama. V úterý do Španělska dorazily dva miliony roušek, které v Číně nechal vyrobit její konkurent, rovněž španělský módní řetězec Mango. Obě firmy také vládě nabídly, že pomohou s dopravou zdravotnického materiálu nakoupeného v zahraničí.

Koronavirem se ve Španělsku podle úterních informací nakazilo přes 94.000 lidí a více než 8200 nemoci podlehlo.

Amancio Ortega Španělsko nejbohatší lidé světa Král Felipe VI. (Španělsko) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy