Západní sankce fungují. Bělorusko přišlo o miliardy dolarů

Západní sankce zablokovaly prakticky veškerý běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky. Roční ztráty tím způsobené dosahují 16 až 18 miliard dolarů (asi 380-428 miliard Kč), uvedl běloruský premiér Raman Haloučanka v televizním rozhovoru podle státní agentury BelTA.

"Přirozeně nemůžeme ztratit tento objem vývozu. Musíme jej přeorientovat na jiné trhy, a to včetně asijského, afrického, blízkovýchodního a trhu Perského zálivu. Na tom teď pracujeme," řekl předseda vlády.

"Jednoznačně pokládáme sankce za nástroj nikoliv nátlaku, ale hybridní agrese. Určitě je to poslední stadium, které předchází klasické ozbrojené agresi. Cílem nynějších sankcí, na rozdíl od jejich klasického chápání, je srazit zemi na kolena, ekonomicky ji udusit a násilně dosáhnout splnění určitých požadavků či podmínek," zdůraznil Haloučanka.

Západ uvalil sankce proti Bělorusku za jeho podíl na ruské invazi na Ukrajinu. Té se běloruské vojsko přímo nezúčastní, nicméně Minsk poskytl běloruské území ruským silám k útoku na sousední zemi.

Postihy mají dále omezit běloruský export, který už zasáhly předchozí sankce vůči režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Evropská unie také zmrazila platební styk s běloruskou centrální bankou a vyloučila ze systému SWIFT tři velké běloruské banky.

Související

Alexandr Lukašenko

Lukašenko hází Rusům vidle do verze s ukrajinskou stopou v případu teroru u Moskvy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl informace, které jsou v rozporu s tvrzeními ruských představitelů v čele s Vladimirem Putinem, podle nichž teroristé z koncertní síně u Moskvy po útoku prchali na Ukrajinu. Lukašenko tvrdí, že pachatelé měli nejprve namířeno do Běloruska, kam by se ale nedostali kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením. 

Více souvisejících

Bělorusko sankce

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy