Zdražování trápí i Německo. Inflace zrychlila, rostou ceny potravin

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v listopadu podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie zrychlilo na 1,2 procenta z říjnových 0,9 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z konce minulého měsíce. Inflace zůstala sedmý měsíc za sebou pod cílem Evropské centrální banky.

Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny snížily o 0,8 procenta.

Podle neharmonizovaných údajů míra inflace v listopadu činila 1,1 procenta. Meziměsíčně ceny klesly o 0,8 procenta.

Die #Verbraucherpreise in Deutschland lagen im November 2019 um 1,1 % höher als im November 2018. Weitere Daten finden Sie in unserer Pressemitteilung: https://t.co/soSEgrKmft #Verbraucherpreisindex #Inflation #VPI pic.twitter.com/ecG2yArihb

— Statistisches Bundesamt (@destatis) December 12, 2019

Energie meziročně zlevnila o 1,1 procenta. Nejvíce se snižovaly ceny ropných produktů, jako lehkého topného oleje a pohonných hmot. Zemní plyn a elektřina však meziročně zdražily.

Ceny potraviny se v listopadu zvýšily o 1,8 procenta, nejvyšší růst zaznamenaly maso, ovoce a ryby. Ceny zboží stouply o mírných 0,1 procenta, ceny služeb vzrostly o 1,8 procenta.

ECB usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. V září se ECB rozhodla podpořit inflaci a hospodářský růst v eurozóně uvolněním své měnové politiky. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta z předchozích minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 510 miliard Kč) měsíčně.

Související

Více souvisejících

inflace Německo zdražování Ekonomika ceny potravin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy