Zisk Deutsche Telekom byl v roce 2019 rekordní, letos boom skončí

Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom loni zvýšila čistý zisk o 79 procent na 3,9 miliardy eur (97,4 miliardy Kč). Hospodaření podpořil silný výkon americké divize a rozšíření širokopásmového připojení, uvedla firma v dnešním prohlášení. Výnosy se zvýšily o 6,4 procenta na 80,5 miliardy eur.

Firma uvedla, že růst výnosů a zisku byl rekordní ve všech provozních segmentech a loňský rok označila za nejúspěšnější ve své historii. "Těmito rekordními výsledky jsme potvrdili, že v našem odvětví jsme v Evropě číslo jedna," dodal generální ředitel Tim Höttges.

Record year! Deutsche #Telekom ends 2019 with the best figures in the history of the company. Revenue, #earnings, Cash Flow and net profit are increasing significantly while the group invested a total of €13.1 bn. – more than ever. ^Andreas pic.twitter.com/UjNBXOe4fW

— Deutsche Telekom AG (@deutschetelekom) February 19, 2020

Očištění hrubý provozní zisk EBITDA firma loni zvýšila o 7,2 procenta na 24,7 miliardy eur.

Pro firmu zůstávají důležité aktivity v USA, odkud pochází zhruba polovina výnosů. Očištěný EBITDA v USA loni vzrostl o 4,7 procenta, výnosy pak o pět procent. Americký soud nedávno schválil firmě T-Mobile US, což je dceřiná společnost Deutsche Telekom, že může převzít menšího konkurenta Sprint. To zřejmě dál posílí podnikání firmy v USA.

V letošním roce Deutsche Telekom očekává pomalejší růst kvůli dokončení fúze v USA. Očištěný EBITDA se má zvýšit o tři procenta na 25,5 miliardy eur, uvedla agentura Reuters.

Deutsche Telekom je největší telekomunikační skupinou v Evropě, firma vytváří zhruba dvě třetiny tržeb mimo Německo. Součástí podniku je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

Související

O2 Telefonica

Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

Více souvisejících

Deutsche Telekom Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy