10 tipů: V čem podnikat z domova?

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Podnikání z domova vám může přinést dodatečný výdělek k hlavnímu pracovnímu poměru, ale také se v něj do budoucna může proměnit. Začít je dnes opravdu snadné. Ale jak a v čem podnikat?

Proč podnikat z domova

Myslíte si, že pro založení vlastního podnikání potřebujete luxusní kancelář nebo plně vybavenou dílnu? Zamyslete se znova a podívejte se na příběhy některých z nejúspěšnějších firem současnosti. Co mají společného Apple, Google, Mattel nebo Hewlett-Packard?

Kromě toho, že jsou to multi miliardové společnosti, také všechny vznikly v garáži. Samotná garáž nebo volný pokoj vám samozřejmě úspěch nezaručí. Budete potřebovat také dobrý nápad, finance a trochu štěstí.

Výhody podnikání z domova

·         Časová flexibilita a možnost práce večer či o víkendech

·         Eliminace výdajů za pronájem kanceláře nebo skladu

·         Problémy můžete řešit v podstatě kdykoliv

·         Podnikání můžete rozvíjet postupně

·         Ušetříte čas i peníze za dojíždění

Na druhou stranu je při podnikání z domova náročnější udržet takzvaný work-life balance. Snadno se vám stane, že pracujete dlouho a věnujete málo času sobě a své rodině. Při bydlení s kamarády, partnerem či rodinou pak také může scházet klid na práci.

V čem podnikat z domova

Podnikání z domova je otevřené tradičním odvětvím i digitálním projektům. Zejména v posledních letech se velmi rozvíjí. Máme pro vás deset tipů, se kterými se do podnikání můžete pustit i vy.

1.      Tvořte v online světěPasivní příjem můžete vybudovat například při psaní blogu, tvorbě videí na YouTube nebo sdílením fotek na sociálních sítích. Počítejte ale s tím, že to nejde rychle a výsledek není zaručený. Je potřeba dobrý nápad, originalita a nalezení směru, který vás bude skutečně bavit. Na druhou stranu je výhoda, že náklady do začátku mohou být i nulové.

2.      Prodávejte fotografieMáte spoustu krásných fotografií z dovolených nebo z každodenního života? Pokud jsou fotky skutečně kvalitní a umíte alespoň trochu pracovat s postprodukcí, můžete je prodávat.

Do začátku jsou nejjednodušším způsobem tzv. fotobanky, do kterých nahrajete své fotografie a zájemci je v případě potřeby nakoupí. Můžete prodávat velké množství fotografií po pár korunách, nebo se snažit o originální obrázky, které nemají tak velkou konkurenci a můžete si za ně účtovat více.

3.      Založte e-shopProdávat online dnes můžete téměř cokoliv. Zjistěte, jaký produkt na trhu chybí a nabídněte ho. Můžete například nakupovat ve velkém a prodávat menším odběratelům.

Abyste mohli prodávat fyzické zboží, je třeba jej nakoupit a skladovat. Pokud vám chybí finance na rozjezd, můžete využít podnikatelský úvěr. Aby vám doma nescházel prostor, dobře si rozmyslete, co a v jakém množství budete prodávat.

4.      Pište na volné nozeVšechno, co v online světě čtete, někdo musel napsat. V dnešní době můžete číst (a tím pádem také psát) skutečně o všem. Každý den vychází tisíce různých článků a pokud máte talent, můžete je začít psát i vy.

Na začátku neočekávejte velké částky. Pokud ale máte talent a jste ochotni se vzdělávat, psaní se může do budoucna stát příjemným přivýdělkem na internetu nebo dokonce hlavní náplní vaší práce.

5.      Staňte se osobním trenéremLidé se chtějí rozvíjet a zlepšovat na profesionální i osobní úrovni. Proto je velká poptávka po trenérech a koučích z různých odvětví, ať už jde o fitness, osobní rozvoj nebo komunikaci a další tzv. soft skills využitelné v práci.

Osobním trenérem se můžete stát se znalostmi, které již máte nebo investovat do dobrého kurzu. Finanční vklad se vám může brzy vrátit. Za jednu hodinu koučování je běžné účtovat stovky i tisíce korun.

6.      Nabídněte své znalostiUmíte skvěle jazyk nebo vám vždy šla matematika? Nabídněte své znalosti online a staňte se lektorem. Výhodou takové práce je, že potřebujete pouze počítač a bezdrátový či pevný internet. Pracovat tak můžete odkudkoliv, nejen z domova.

7.      Staňte se virtuálním asistentemDnes lze téměř vše zařídit online, proto se i pozice asistenta nebo asistentky pomalu přesouvá z klasických kanceláří. Pokud máte dobré organizační schopnosti a nemáte problém s prací na počítači, můžete si najít práci virtuálního asistenta na pár hodin týdně i plný úvazek.

8.      Napište e-bookVydat knihu dnes není tak složité jako dříve. Nemusíte obcházet nakladatelství a doufat, že se vás někdo ujme. Pokud neprahnete po tištěné verzi, svou knihu můžete vydat sami jako e-book.

Zájem je jak o odpočinkové, tak o vzdělávací tituly. E-booky můžete využít také pro podporu dalších způsobů podnikání, jako je psaní blogu nebo trénování lidí.

9.      Prodej vlastních výrobkůŠijete retro šaty, háčkujete čelenky, pracujete s kůží či dřevem nebo pletete krásné svetry z pravé vlny? Zájem o kvalitně vyrobené kousky s příběhem je stále vyšší a s pěkným výrobkem na trhu snadno prorazíte.

10.  Naučte se programovatProgramování je práce jako stvořená pro vykonávání z domova. Naučte se programovat a nabízejte své služby online. Výhodou IT odvětví je, že je téměř nulová pravděpodobnost, že zanikne. Naopak se stále rozvíjí a rozvíjet bude.

Tipy na závěr

Když se do podnikání pustíte, musíte dbát na disciplínu, nenechat se rozptylovat okolím a práci se skutečně oddat. Jak si usnadnit dodržování rutiny?

·         Určete si předem rozvrh

·         Vyhraďte prostor na práci

·         Oddělte práci od osobního života

·         Rozdělte osobní a pracovní finance

·         Řekněte si o pomoc a uvolněte své kapacity

Podnikání z domova vám může přinést volnost a jistotu, po které toužíte. Je třeba jen dobrý nápad a odvaha do začátku.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek podnikatelé Home Office (práce z domova)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy